18.12.2013 17:06

Στους δικαστικούς ρυθμούς επαφίεται η ολοκλήρωση του γεφυριού

• ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ ΕΚΠΤΩΤΟΣ Ο «ΑΚΑΜΑΣ»

Στην κόψη του ξυραφιού θα κριθεί η δυνατότητα ολοκλήρωσης του γεφυριού στο Παντουκειός και των υπολειπόμενων παρεμβάσεων στο α’ τμήμα του έργου «Βελτίωση οδικού δικτύου από Μερσινίδι – Καρδάμυλα».

Το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας και η Οικονομική της Επιτροπή θα αποφανθούν για την κήρυξη του αναδόχου ως έκπτωτου στις συνεδριάσεις που θα γίνουν στις 23 και 27 Δεκεμβρίου αντίστοιχα, αν και η απόφαση μοιάζει πλέον προδιαγεγραμμένη.

Ήδη η «ΑΚΑΜΑΣ» εγκαταλείπει σταδιακά το εργοτάξιο, εν γνώσει της ότι η έκπτωση της είναι πια θέμα ημερών, παρά την περί του αντιθέτου προσπάθεια που κατέβαλαν οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Είναι ενδεικτικό ότι αδυνατεί να πληρωθεί ακόμα και τιμολόγια 175.000 ευρώ για εκτελεσμένο τμήμα του έργου, καθώς δεν μπορεί να προσκομίσει τα συνοδευτικά παραστατικά.

Η διαδικασία

Πρακτικά με την έκπτωση εκπίπτει υπέρ του Δημοσίου η εγγυητική, ύψους 1,3 εκ. ευρώ, που κατατέθηκε από την «ΑΚΑΜΑΣ» με την υπογραφή της σύμβασης ανάληψης του έργου. Θα δεχτεί δηλαδή η Εταιρία τη χαριστική βολή για τη βιωσιμότητα της.

Το έργο συνεχίζει να διαθέτει αναπορρόφητες πιστώσεις, που φτάνουν περίπου τα 4 εκ. ευρώ, και προβλέπεται να γίνουν αντικείμενο νέου διαγωνισμού για την ολοκλήρωση του.

Το πρόβλημα

Όμως η κατάσταση δεν είναι απλή όσο φαίνεται. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η «ΑΚΑΜΑΣ» θα προσφύγει δικαστικά αναζητώντας τη δικαίωση της και οι πιστώσεις του έργου έχουν χρονικό περιθώριο απορρόφησης μέχρι το τέλος του 2015. Επομένως η ολοκλήρωση της γέφυρας στο Παντουκειός και του υπολειπόμενου τμήματος του έργου θα κριθούν καθαρά από τους ρυθμούς κίνησης της Δικαιοσύνης, με πολύ σοβαρή την πιθανότητα να χαθούν οριστικά οι πιστώσεις και το έργο να παραμείνει φάντασμα, προσδοκώντας την ολοκλήρωση του από εθνικούς (και ανύπαρκτους) πόρους.  

Ο κίνδυνος αυτός ωθούσε τα στελέχη της Περιφέρειας μέχρι σήμερα να κάνουν υπομονή, ελπίζοντας ότι τουλάχιστον θα ολοκληρωθεί η κατασκευή και σύνδεση της γέφυρας. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό, οπότε η έκπτωση του εργολάβου κρίνεται πλέον μονόδρομος.

Την Περιφέρεια φρενάρισαν και σοβαρές ελλείψεις στη γεωλογική μελέτη για το τμήμα του δρόμου από την παραλία στο Μερσινίδι ως την παραλία των Γλάρων, οι οποίες στο ενδιάμεσο σημείο καλύφθηκαν και πλέον η «ΑΚΑΜΑΣ» δεν μπορεί να αποδώσει σε εκείνη ευθύνες για τη μη ολοκλήρωση του έργου. Ήταν φανερό από την πρώτη στιγμή ότι τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Εταιρείας την ώθησαν αφενός να δώσει τόσο υψηλή  έκπτωση για να πάρει το έργο και εν συνεχεία την εμπόδισαν να το φέρει εις πέρας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ