19.11.2013 14:30

Ξυστά στα παλιά και όχι σε καινούργια

H 3η ΕΒΑ επιτρέπει υπό όρους την επισκευή των ξυστών στο μεσαιωνικό οικισμό και άλλες τεχνοτροπίες στο τείχος και στα νέα κτίρια

Ανακρίβειες θεωρεί η 3η Βυζαντινή Εφορεία Αρχαιοτήτων τις φήμες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και διαψεύδει ότι απαγορεύει την κατασκευή ή επισκευή των ξυστών, στο Πυργί.

Για το θέμα έχουν δημιουργηθεί παρερμηνείες, κυρίως επειδή κάτοικοι του χωριού δηλώνουν ότι έχουν μπερδευτεί από τις κατά καιρούς επισημάνσεις της Αρχαιολογίας και δεν αντιλαμβάνονται τι ακριβώς ισχύει. 

Σύμφωνα με έγγραφο που έχει κοινοποιήσει το 1997 στο ΥΠ.ΠΟ, στην τέως Νομαρχία, στο Αστυνομικό Τμήμα και στον Αρχαιοφύλακα του Πυργίου, με υπογραφή του τότε προϊστάμενου Κωνσταντίνου Σκαμπαβία, επιτρέπει την κατασκευή ξυστών στις εξωτερικές όψεις των κτιρίων του Μεσαιωνικού οικισμού και στη ζώνη προστασίας του, είτε πρόκειται για ανεγέρσεις νέων κτιρίων ή για επισκευές παλιών σε περιοχές όπου τα ξυστά είναι άφθονα, όπως π.χ. στις θέσεις Πατασσά και Ξένου.

 Επισημαίνει όμως ότι και σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν κτίρια που δεν μπορούν να διακοσμήσουν τις εξωτερικές τους επιφάνειες με ξυστά, αφού δεν διέθεταν την ίδια τεχνοτροπία όλα τα κτίρια του παλιού οικισμού. Υπενθυμίζει μάλιστα, ότι η διάδοση αυτής της τεχνοτροπίας σε μεγάλη έκταση, ειδικά στην πλατεία και σε γειτονιές γύρω από αυτήν,  οφείλεται σε επεμβάσεις που έγιναν προπολεμικά και στη δεκαετία του 1960, με πρωτοβουλίες αρχικά του  Φίλιππου Αργέντη και στη συνέχεια του Ε.Ο.Τ.

Τι προβλέπεται

Στα  κτίρια που βρίσκονται στο περιμετρικό τείχος ή σε όποια δεν έχει καλυφθεί η λιθοδομή με σοβάντισμα, η υπηρεσία ζητά την εφαρμογή των τεχνικών της αρμολόγησης ή του βαψίματος στα χρώματα του γκρι ή της ώχρας, για να διατηρηθεί όσο είναι δυνατόν η φρουριακή μορφή του οικισμού.

Αντίθετα διαφωνεί με την κατασκευή των ξυστών σε όσα κτίρια η αρχιτεκτονική τους μορφή είναι μοντέρνα και «θυμίζουν συνοικιακές πολυκατοικίες των Αθηνών, είτε προπολεμικά με άφθονη χρήση πλίθων»,  όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ