26.11.2013 13:44

Υπάρχει χώρος για άλλο ένα εσπερινό;

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΙΟΥ

Μια άλλη άποψη σχετικά με τη σύσταση ενός εσπερινού ΕΠΑΛ αναπτύσσουν οι εκπαιδευτικοί του Νυχτερινού Γυμνασίου και Λυκείου Χίου, διερωτώμενοι για τις αν υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που να καταδεικνύουν την αναγκαιότητα ίδρυσης ενός τέτοιου σχολείου κι αφήνοντας αιχμές για προσπάθεια επιβολής συντεχνιακών συμφερόντων για ευκαιριακές πρακτικές.

Η επιστολή που προστίθεται σε τόσες άλλες που έχουν ήδη ανοίξει τον κοινωνικό διάλογο σχετικά με το θέμα της σύστασης και λειτουργίας στη Χίο, εσπερινού Λυκείου, έχει ως εξής:

«Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις  στο θέμα της ίδρυσης εσπερινού ΕΠΑΛ στο νομό της Χίου, ο σύλλογος διδασκόντων του Εσπερινού Γυμνασίου και λυκειακών τάξεων Χίου επιθυμεί να καταθέσει τους παρακάτω προβληματισμούς και να καλέσει εκ νέου σε διάλογο τους εμπλεκόμενους φορείς , έτσι ώστε να προκύψει ένας συνολικός σχεδιασμός στα εκπαιδευτικά ζητούμενα του τόπου μας . Τα ερωτήματα και διλήμματα που προκύπτουν  από την προτεινόμενη ίδρυση του εσπερινού ΕΠΑΛ συνοψίζονται ως εξής:

1.  Έχει προηγηθεί κάποια εμπεριστατωμένη μελέτη που να καταδεικνύει την ανάγκη ίδρυσης ενός εσπερινού ΕΠΑΛ; Το κλείσιμο της ΕΠΑΣ δημιουργεί από μόνο του τις προϋποθέσεις λειτουργίας του νέου σχολείου ή μήπως οι υπάρχουσες σχολικές δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης στο νησί (ΕΠΑΛ Χίου, Βροντάδου, Καρδαμύλων και Οινουσσών) επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ενδιαφερομένων και της τοπικής κοινωνίας; Το νέο σχολείο θα λειτουργήσει με ειδικότητες συναφείς με αυτές των πρωινών ΕΠΑΛ ή δεν υπάρχει ακόμη προγραμματισμός για το θέμα αυτό και  η απόφαση θα ληφθεί την τελευταία στιγμή κατά το δοκούν και ανάλογα με τις υφιστάμενες πιέσεις των επιμέρους κλάδων για το μοίρασμα της πίτας;

Εμείς από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας με δεδομένο ότι στη Χίο δεν υπάρχει μεγάλη διαρροή μαθητών από τα ημερήσια σχολεία (αντίθετα από τις χαμηλότερες σε όλη την Ελλάδα)  θεωρούμε δεδομένο ότι σε βάθος εξαετίας (Γυμνάσιο – Λύκειο) οι εργαζόμενοι μαθητές δεν ξεπερνούν τους 100 μαθητές και με  δεδομένη τη λειτουργία του ΣΔΕ που εγγράφει περίπου τους μισούς, για τους άλλους μισούς δε χωρά λειτουργία άλλων δύο σχολείων, που σημαίνει ότι αν ιδρυθεί ΕΠΑΛ Εσπερινό εμείς θα σταματήσουμε να λειτουργούμε γιατί σε εμάς θα μείνουν μόνο όσοι ενδιαφέρονται για εισαγωγή στα ΑΕΙ.

2.  Το Εσπερινό Γυμνάσιο Χίου με  λυκειακές τάξεις έχει καλύψει μια πολυετή διαδρομή στο χώρο της εκπαίδευσης, με μαθητές ανήλικους και ενήλικες που εργάζονται τις πρωινές ώρες και φοιτούν τα βράδια στο σχολείο, επιθυμώντας την απόκτηση ενός τίτλου σπουδών (απολυτήριο γυμνασίου και λυκείου) και σε ορισμένες περιπτώσεις την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.  Λειτουργεί  μέσα στο καθολικό πλαίσιο  της εκπαιδευτικής πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, με σαφή αναλυτικά προγράμματα (που αποκλίνουν ελάχιστα –τουλάχιστον ως προς την ύλη- από τα αντίστοιχα των πρωινών γυμνασίων και λυκείων), ωρολόγια προγράμματα, προαγωγικές, απολυτήριες , επαναληπτικές και πανελλαδικές εξετάσεις. Η προ ολίγων ετών ίδρυση του ΣΔΕ στη Χίο κατέληξε στη δραματική μείωση των εγγραφών στο Εσπερινό γυμνάσιο, στις τάξεις του Εσπερινού Γυμνασίου οι μαθητές δεν ξεπερνούν τους 10 και στο Λύκειο τους 60, καθώς προτιμήθηκε για αυτονόητους λόγους ο θεσμός του ΣΔΕ, που λειτουργεί χωρίς αναλυτικό πρόγραμμα και χωρίς εξετάσεις. Τα αποτελέσματα αυτού του τύπου της φοίτησης είναι σε μεγάλο βαθμό ορατά στην πλειονότητα των μαθητών του ΣΔΕ που εγγράφονται στην Α΄ Λυκείου του Εσπερινού Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις. Μήπως το ίδιο επιχειρείται να γίνει με τη σχεδιαζόμενη ίδρυση του εσπερινού ΕΠΑΛ, η φθίνουσα δηλαδή πορεία και το τελικό κλείσιμο του Εσπερινού γυμνασίου Λ.Τ. ; Και αν τελικά ισχύσει αυτό, δεν θα ζημιωθούν εν τέλει οι εργαζόμενοι μαθητές που αναζητούν διέξοδο στο ενιαίο λύκειο και σε όλες τις πανεπιστημιακές σχολές;

Στην εικοσαετή παρουσία του Εσπερινού Γυμνασίου – ΛΤ έχουν καταγραφεί επιτυχίες στη Νομική Σχολή, στο Πολυτεχνείο, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τα Παιδαγωγικά Τμήματα. Γιατί να σβήσει αυτή η δυνατότητα για τους εργαζόμενους μαθητές;

3.  Είναι θεμιτό η Ένωση Τεχνολόγων να προωθεί τα συμφέροντα των τεχνικών ειδικοτήτων που εκπροσωπεί αλλά όχι με μια συντεχνιακή λογική και εις βάρος άλλων εργαζομένων του ίδιου εκπαιδευτικού κλάδου. Οι πιέσεις για την πριμοδότηση της μιας ειδικότητας έναντι της άλλης, η διαμόρφωση του εκπαιδευτικού χάρτη ανάλογα με το ποια υπο-ομάδα εκπαιδευτικών έχει ανετότερη πρόσβαση και βήμα λόγου στους τοπικούς ή και κεντρικούς φορείς εξουσίας, άρα και μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ και επιρροή, τέλος η λογική του «διαίρει και βασίλευε», αποτέλεσαν αιτία πολλών δεινών στον εκπαιδευτικό χώρο τα τελευταία χρόνια και καταδυναστεύουν την εκπαιδευτική ζωή ακόμη περισσότερο σήμερα που αιωρείται πάνω απ’ τα κεφάλια μας η απειλή των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, των υπεραριθμιών, των υποχρεωτικών αποσπάσεων, των απολύσεων κ.ο.κ.  Μήπως η ενότητα και η ομοψυχία όλου του κλάδου των εκπαιδευτικών και η συμμετοχή στο διάλογο για την παιδεία με πάγια αιτήματα και μακρόπνοο εκπαιδευτικό σχεδιασμό δημιουργήσει ουσιαστικές προϋποθέσεις ανάσχεσης των προωθούμενων πολιτικών λιτότητας και αφαίμαξης των εκπαιδευτικών;

Εμείς σαν πρόταση για να έχουν δουλειά και οι συνάδελφοι τεχνολόγοι θα καταθέταμε την επαναφορά του Πολυκλαδικού Λυκείου το οποίο κατάργησε το Υπουργείο Παιδείας όχι γιατί απέτυχε αλλά επειδή είχε υψηλό κόστος ίδρυσης και λειτουργίας.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι εναντιωνόμαστε σε κάθε τύπου ευκαιριακές πρακτικές που υιοθετούνται στο χώρο της παιδείας σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο και γι’ αυτό αναμένουμε με ενδιαφέρον τη δημοσίευση από την πλευρά των φορέων που προωθούν την ίδρυση του εσπερινού ΕΠΑΛ στη Χίο όλων εκείνων των δεδομένων που κατά την άποψή τους στοιχειοθετούν την ανάγκη ίδρυσης του νέου σχολείου». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ