24.1.2017 9:53

Τρία πρώτα συμπεράσματα από τη συνέντευξη των δημάρχων

Η τεχνολογία σβήνει τις αποστάσεις κι η live μετάδοση από τον διαδικτυακό «π» της συνέντευξης των 5 δημάρχων έδωσε τη δυνατότητα και στην ταπεινότητα μας να την παρακολουθήσουμε στο σύνολο της.

Μια πρώτη ανάγνωση όσων συνέβησαν καταλήγει σε τρία βασικά συμπεράσματα.

1ον. Οι εκπρόσωποι των αθηναϊκών Μέσων έχουν καταπιεί αμάσητη την κυβερνητική προπαγάνδα ότι για την κατάσταση στα νησιά υπεύθυνες είναι οι τοπικές κοινωνίες. Για παράδειγμα, στην έννοια αποσυμφόρηση εκείνοι εννοούσαν την αποσυμφόρηση των υπαρχόντων καταυλισμών με τη δημιουργία άλλων. Ήταν επομένως απολύτως αναγκαία η κατάθεση των νησιωτικών απόψεων και μάλλον απαιτούνται πολλαπλασιαστικές ανάλογες πρωτοβουλίες ώσπου να αρχίσει να εμπεδώνεται η άποψη των νησιών.

2ον. Οι πάντες αναγνωρίζουν ότι η λύση θα δοθεί μέσα από τη διεθνοποίηση του προβλήματος. Και οι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των Μέσων αντιλαμβάνονται ότι όσο περισσότερο ανοίγει το θέμα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες δικαίωσης των νησιωτικών αιτημάτων. Η αρχική επιφυλακτικότητα στην κοινή εμφάνιση των 5 δημάρχων δίνει σταδιακά τη θέση της στην πεποίθηση ότι το διαμορφωμένο πια μέτωπο ήταν κάτι περισσότερο από αναγκαίο.

3ον. Από τις τοποθετήσεις των 5 δημάρχων φάνηκε καθαρά πως όλες οι δημοτικές αρχές επηρεάστηκαν αρνητικά από το προσφυγικό. Όλοι ανεξαιρέτως έδειξαν ότι δεν πρόκειται να πάρουν αποφάσεις οι οποίες έρχονται σε δυσαρμονία με τη λαϊκή απαίτηση αποσυμφόρησης.

Γιατί είδαν τη δημοτικότητα τους να κατρακυλά; Συνέβαλε η μετατόπιση της ευθύνης από την κυβέρνηση. Το προσφυγικό είναι ζήτημα που σηκώνει άφθονο λαϊκισμό. Τέλος από τη φύση του το ζήτημα φθείρει από μόνο του όποιον μαζί του μπλέκει. Κι οι δήμαρχοι δεν είναι αποφασισμένοι να σηκώσουν μόνοι τους το σταυρό του μαρτυρίου. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ