6.2.2013 19:44

Δειλά βήματα αφύπνισης της υπαίθρου

• ΣΕ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ – ΑΜΑΔΕΣ – ΒΕΣΣΑ – ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ, ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΑΜΠΕΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ «ΣΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ» ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΧΙΟΥ

Μέχρι σήμερα τα γεωγραφικά άκρα του νησιού απασχολούσαν την επικαιρότητα δια μέσου του αστυνομικού δελτίου ή με αναφορές για τα πλήγματα που δέχονται και συντελούν στη βαθμιαία πληθυσμιακή τους εγκατάλειψη. Τελευταία μικρές αναλαμπές, διακτινισμένες σε όλη τη γεωγραφική έκταση της Χίου, πείθουν ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει, όχι με ρυθμούς ικανούς να αναζωογονήσουν την περιφέρεια, αλλά, αν μη τι άλλο, ενδεικτικούς ότι αναπτύσσονται πρωτοβουλίες με πρόθεση να σπάσουν το γκρίζο του ουρανού τους.

Βασικοί συνεκτικοί κρίκοι των ασύνδετων πρωτοβουλιών η σύγχρονη τεχνολογία και η επίδραση της στην επικοινωνία, και τα ισχυρά ψήγματα ανάπτυξης του εθελοντισμού. Ο «π» στέκεται και απανθίζει κάποιες από αυτές, ως άκρως ενδεικτικές για την αφύπνιση της χιώτικης υπαίθρου, καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη του τόπου, ανάχωμα στο μοντέλο της έντονης αστικοποίησης των τελευταίων δεκαετιών.

Αξίζει να σταθούμε σ’ αυτές.

  • CHIOS SALES DETECTIVES

Εικονικό ηλεκτρονικό κατάστημα απ’ τους μαθητές των Καρδαμύλων

Η επιχειρηματικότητα στα Καρδάμυλα έχει επισκιαστεί πλήρως απ’ τη σπουδαία ναυτική παράδοση του τόπου και πολύ δύσκολα έχει να προτείνει κάτι πέρα από τα όρια της. Τις αρχές της σταδιοδρομίας σε επιχειρηματικά πελάγη πέρα από της θάλασσας μεταφέρει στους μαθητές της Β’ τάξης του ΕΠΑΛ ο καθηγητής τους Θεοδ. Κούκιας στα πλαίσια του προγράμματος «Αγωγή σταδιοδρομίας».

Στο τέλος των μαθημάτων τους, μια φορά την εβδομάδα, η Δήμητρα Στείρου, ο Ηλίας Μπιλιχούτης, η Μαρία και η Κρυσταλία Μπουλά και η Ειρήνη Κίνδυλα, με την καθοδήγηση του καθηγητή τους, στήνουν και λειτουργούν ένα εικονικό ηλεκτρονικό κατάστημα. Συγκεκριμένα έχουν δημιουργήσει μια ηλεκτρονική επιχείρηση, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα αναδεικνύει και θα προβάλει τις προσφορές όλων των τοπικών επιχειρήσεων με έμφαση στο νεανικό καταναλωτικό κοινό.

«Μέλημα του Chios Sales Detectives» είναι να παρέχει ενημέρωση προστασίας του καταναλωτή στις ευαίσθητες κατηγορίες των μαθητών, φοιτητών και γενικότερα όλων των νέων του νησιού», περιγράφουν το στόχο τους στην ιστοσελίδα τους.

Συγκεντρώνοντας προσφορές από τοπικές επιχειρήσεις ή προτρέποντας κι άλλες να δημιουργήσουν, επιδιώκουν να γίνουν ο βασικός κόμβος ενημέρωσης των νέων καταναλωτών στο νησί, παρέχοντας ταυτόχρονα συμβουλές, οδηγίες και καλές πρακτικές για τη διαμόρφωση μιας νέας επιμορφωμένης γενιάς καταναλωτών.

«Έχουμε ήδη απευθύνει προσκλήσεις και ενημερωτικό υλικό σε επιχειρήσεις του νομού και είμαστε στη φάση ανάπτυξης του δικτύου των ενδιαφερόμενων να συμμετάσχουν επιχειρήσεων», εξηγεί ο κ. Κούκιας. «Οι μαθητές έχουν επιφορτιστεί ρόλους σαν να διαχειρίζονται μια κανονική επιχείρηση. Λειτουργεί διεύθυνση, υπεύθυνοι τεχνικής υποστήριξής ή marketing και επικοινωνίας, ρόλοι που αντιστοιχούν σε μια πλήρους λειτουργίας επιχείρηση», συμπληρώνει.

Ως αντίδωρο στις επιχειρήσεις που έχουν ήδη σε ισχύ προσφορά ή δημιουργούν μια που αγγίζει τους νέους έχουν τη δωρεάν διαφήμιση τους στο «Chios Sales Detectives», καθώς η προσομοίωση επιχείρησης δεν εκδίδει τιμολόγια, ούτε φυσικά εισπράττει ανταμοιβή για το έργο της.

 

Στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας

Η μαθητική ομάδα επιχειρηματικότητας του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων θα συμμετάσχει με το project της στην έκθεση εικονικών επιχειρήσεων «TRADE FAIR 2013» που διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων στις 15 Φεβρουαρίου στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Athens Information Technology στην Παιανία. Στην εκδήλωση σχολεία από όλη την Ελλάδα θα εκθέσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και θα παρουσιάσουν δείγματα των έργων τους.

 

Tips: chiossalesdetectives@gmail.com

 

Χτίζεται με επιστημονικό υπόβαθρο το «Δίκτυο Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ.»

Απόπειρες ανασύστασης της πρωτογενούς παραγωγής στις Αμάδες έχουν γίνει κι άλλες τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατη εκείνη για την ανάπτυξη της καστανοκαλλιέργειας. Φάνηκε ότι έπασχαν σε τρία σημεία: την εσωτερική αμφισβήτηση του εγχειρήματος, την αδύναμη δομή και τη δυσκολία να προσεγγίσουν ενδιαφέρον εκτός Αμάδων.

Με οδηγό το παρελθόν το «Δίκτυο Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ.» επιχειρεί να χτίσει σε ισχυρές βάσεις το δικό του μέλλον. Πρόκειται στην ουσία για τη σύμπτυξη του ανθρώπινου – επιστημονικού δυναμικού του χωριού, με την προσθήκη γνώσης και εκτός Αμάδων, με στόχο σταδιακά να προκύψει μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πρόταση για τη βορειοανατολική Χίο, πάνω στην οποία θα δένουν νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Τα 25 ιδρυτικά μέλη του Δικτύου είναι όλοι πτυχιούχοι, οι περισσότεροι με καταγωγή από τις Αμάδες, όπως ο Νίκος Καλογεράς, ο Μαν. Χριστοφάκης ή ο Πρ. Μανωλάκης, αλλά και επιστημονικό δυναμικό εκτός Αμάδων, που γοητεύτηκε από την προσπάθεια, όπως ο Γ. Δούνιας ή ο Γ. Χαλάτσης.

Την Κυριακή, στο άλλοτε δημοτικό σχολείο Αμάδων, διοργανώνουν για τα μέλη τους σεμινάριο ανάπτυξης επικοινωνιακών δεξιοτήτων, θέλοντας να διαμορφώσουν κοινή στάση για το πώς μπορεί η πρωτοβουλία της να ριζώσει σε όλη τη βορειοανατολική Χίο. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά προϋποθέτει δήλωση συμμετοχής στο email: network.amades@gmail.com μέχρι και την Παρασκευή 08/02/2013.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

11: 00 - 11:30: Καλωσόρισμα συμμετεχόντων από μέλη του δικτύου. Σερβίρισμα καφέ, αναψυκτικών και παραδοσιακών Αμαδιανών γλυκών.
11:30 - 12:00: Τι είναι το δίκτυο Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ; Πως η επιστήμη θα γίνει πράξη;
(Dr. Νίκος Καλογεράς , επίκουρος καθηγητής Πανεπιστήμιο Μάαστριχτ, Ολλανδία)
12:00 - 12.30: Ποίο είναι το όραμα μας;
(Γεώργιος Χαλάτσης, συνταξιούχος καθηγητής Φυσικής Αγωγής)
12. 30 - 13:00: Τι έχει γίνει μέχρι τώρα;
(Πρόδρομος. Γ. Μανωλάκης, Χημικός/Ελευθερία Μπινίκου, Ψυχολόγος .MSc)
13:00 - 13:30: Tί είναι βιώσιμη (Τουριστική) ανάπτυξη;
(Κυριακή Γλύπτου, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου, & Κώστας Αλέρτας, μηχανικός)
13:30 - 14:00: Πανεπιστημίου Αιγαίου- Χιακή κοινωνία: Ποιό είναι το κοινό μας μέλλον;
(Dr Γεώργιος Δούνιας, καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου)
14:00 - 14:15: Εισαγωγή στην πρώτη άσκηση «χτίσιμο ομάδας»
(Dr. Νίκος Καλογεράς/ Ελευθερία Μπινίκου)
14:15 - 15:30: Προσφέρεται ελαφρύ γεύμα
15:30 - 17:00: Περίπατος σε όλες τις ράχες του οικισμού Αμάδων με οδηγούς μόνιμους κατοίκους. Κοινή δράση καταγραφής και φωτογράφησης παραδοσιακών κτισμάτων της κοινότητας Αμάδων.
17:00 - 17:30: Συζήτηση για τα αποτελέσματα της πρώτης άσκησης «χτίσιμο ομάδας»
17:30 - 18:00: Παρουσίαση των βασικών άρθρων του καταστατικού του δικτύου.
18:00 -18:30: Δεύτερη άσκηση «χτίσιμο ομάδας»: Εισαγωγή, διαδραστική συμμετοχή, συζήτηση
18:30 - 19:00: Τρίτη άσκηση «χτίσιμο ομάδας»: Εισαγωγή, διαδραστική συμμετοχή, συζήτηση.
19:00 - 19:30: Συμπεράσματα και αποτελέσματα 1ου σεμιναρίου.
Επόμενες δράσεις.
Ορισμός προσωρινού Δ.Σ και προσωρινής Επιστημονικής Επιτροπής.

«Μεγάλο ενδιαφέρον»

«Με την ολοκλήρωση του καταστατικού και τη δυνατότητα εγγραφής μελών, που δεν είναι απαραίτητο να είναι πτυχιούχοι, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής. Ξεκινούμε με δράσεις εθελοντικής μορφής, που δεν έχουν άμεσες οικονομικές απαιτήσεις και ταυτόχρονα φωτογραφίζουν τις σκέψεις μας για το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής», εξηγεί ο Πρ. Μανωλάκης, βέβαιος ότι αυτή τη φορά το Δίκτυο Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ. θα δράσει καταλυτικά για την ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Χίου.

 

Διαδικτυακή ενημέρωση για τη νότια Χίο

ΑΠΟ 3+1 ΤΟΠΙΚΑ BLOGS

Το βαθιά ριζωμένο συναίσθημα του νόστου αλλά και την ανάγκη επικοινωνίας και ενεργοποίησης των μικρών κοινωνιών της νότιας Χίου ποτίζουν σε συχνή βάση διάφορα blog με … καταγωγή από τα νοτιόχωρα.

  • Ο Αστέριος Σαλτζίδης γεννήθηκε στην Καλλιθέα, μεγάλωσε στον Τύρναβο και από το 1998 βρήκε καταφύγιο στον Καταρράκτη. Μέσα από τη «συχνότητα» του www.kataraktisvillage.com δείχνει στους φίλους του τι χάνουν όσοι δεν απολαμβάνουν τον Καταρράκτη, τη μαστίχα και τη Χίο μας. «Πρέπει να ομολογήσω πως έχω μείνει έκπληκτος και με μεγάλη χαρά βλέπω πόσοι φίλοι με διαβάζουν», γράφει ο ίδιος, πριν ασχοληθεί με την Παναγιά τη Ρουχουνιώτισσα, το Χιώτη βεζίρη της Τύνιδας ή τη λίπανση της μαστίχας.

Ξεκαθαρίζει, τέλος, ότι το blog του δε συγγράφεται από κρυπτοδημοσιογράφους, δε χαϊδεύει τα αυτιά κανενός, δεν είναι πολιτικά τοποθετημένο, άρα είναι λεύτερο. Μια φωνή σημαντική, κυρίως για τον Καταρράκτη.

  • Ο Μιχ. Κανάριος έχει βάλει στόχο να δημιουργήσει ένα χώρο αμφίδρομης επικοινωνίας για όλους τους ανά την υφήλιο Καλαμωτούσους. Μερικώς το έχει πετύχει, αφού το … κοντέρ των επισκέψεων στο masticnews.blogspot.gr έχει ήδη ξεπεράσει τις 104.500 επισκέψεις. Δεν είναι και λίγο… Ό,τι συμβαίνει στην Καλαμωτή, με έμφαση στα κοινωνικά θέματα του χωριού και την ιστορική διαδρομή προσωπικοτήτων που άφησαν το στίγμα τους καταγράφεται με δημοσιογραφική συνέπεια. Από την πρόσφατη δεντροφύτευση στον Προφήτη Ηλία της Κώμης ή το αφιέρωμα στο διακεκριμένο Καλαμωτούση Ιερολοχίτη Ιωάνη Καζά, το masticnews.blogspot.gr πέτυχε να αντικαταστήσει τα άλλοτε έντυπα «Μαστιχοχωρούσικα Νέα» και να αποτελεί το συνδετικό κρίκο για όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά για την Καλαμωτή.
  • Ανάλογη δουλειά, αλλά με πολύ λιγότερα πρωτογενή θέματα, γίνεται και στο vessachios.blogspot.gr. Εκεί αναδεικνύονται με φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό οι ομορφιές της Βέσσας και μεταφέρονται κείμενα από ενημερωτικά site του νησιού.
  • Αντίθετα, η αποτυχημένη προσπάθεια σύστασης εθελοντικής ομάδας πυροπροστασίας στο Πυργί έδωσε τη χαριστική βολή στο «Πυργούσικο Ιστολόγιο». Ο εμπνευστής και διαχειριστής του, Γιώργος Τούμπος, πίστεψε μετά από αυτό ότι αδίκως επιχειρεί να πείσει τους συγχωριανούς του ότι αξίζει να αφαιρέσουν λίγο χρόνο απ’ τη συνήθεια του καφενείου και να τον προσφέρουν δημιουργικά για το Πυργί και ανέστειλε τη λειτουργία του πολύ ενημερωμένου για θέματα του χωριού pyrgi.blogspot.gr. Την απόφαση του δεν έχουν μεταβάλλει ούτε οι παροτρύνσεις αναγνωστών του blog, που του ζητούν να συνεχίσει την πολύ καλή προσπάθεια.

Πάντως οι μεμονωμένες αυτές διαδικτυακές φωνές δημιουργούν μια κινητικότητα στα χωριά της νότιας Χίου και κυρίως δεν τα αποκόπτουν από τον πληθυσμιακό κορμό τους, ο οποίος, δυστυχώς, κατοικεί μακριά από αυτά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ