20.12.2014 13:07

Αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων

ΣΤΗ ΧΙΟ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Θ. ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Στο μικροσκόπιο του αντιπεριφερειάρχη υποδομών Θ. Βαλσαμίδη και του Γενικού Διευθυντή της Περιφέρειας Γ. Σπανέλλη, βρέθηκαν τα εν εξελίξει έργα στο νησί στα πλαίσια σύσκεψης στην Π.Ε. Χίου παρουσία του Στ. Κάρμαντζη.

 Στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα έργα που υλοποιούνται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο νησί της Χίου. Πιο συγκεκριμένα:

 

  • Για το έργο «Βελτιώσεις στο τμήμα της Εθνικής Οδού Χίου Καρδαμύλων, τμήμα από Ιερά Μονή Μυρσινιδίου μέχρι κόμβο Συκιάδας» Προϋπολογισμού 4.107.167 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, αναμένεται η τελική απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την έκπτωση του αναδόχου, η οποία θα πρέπει να εκδοθεί το αργότερο έως τον Μάρτιο 2015. Παράλληλα, για την εξασφάλιση της λειτουργικότητας του έργου δρομολογούνται λύσεις από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα για την ένταξη νέου έργου για τη βελτίωση της Εθνικής Οδού Χίος – Καρδάμυλα σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

 

  • Το έργο «Επέκταση παραλιακού δρόμου Κοινότητας Λαγκάδας για την κατασκευή πεζόδρομου» συνολικού Προϋπολογισμού 1.588.071 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, έχει διακοπεί από το 2013 λόγω προβλημάτων στην εφαρμογή της αρχικής μελέτης. Η γεωτεχνική μελέτη που είχε ανατεθεί ολοκληρώθηκε και αναμένεται η έγκρισή της. Για την ολοκλήρωση του έργου απαιτούνται επιπλέον πιστώσεις 400.000 ευρώ περίπου, λόγω αναγκαίων αλλαγών στον τρόπο κατασκευής. Για την εξεύρεση των απαιτούμενων πιστώσεων καταβάλλεται προσπάθεια από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

 

  • Το έργο για την «Κατασκευή του Σχολικού Κέντρου Καμποχώρων» συνολικού Προϋπολογισμού 2.594.415 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, υλοποιείται κανονικά και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο 2015.

 

  • Το έργο «Αναμόρφωση χώρων Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Χίου» συνολικού Προϋπολογισμού 960.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, υλοποιείται κανονικά και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2015.

 

  • Για τα δύο έργα των «Επεμβάσεων σε Χείμαρρους Πληγεισών Περιοχών Νοτιοανατολικής & Νοτιοδυτικής Χίου από πυρκαγιές του 2012» συνολικού Προϋπολογισμού 1.070.000 ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες, οι οποίες έχουν αποσταλεί για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Στη συνέχεια μπορεί να πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση τους, προκειμένου τα έργα να ολοκληρωθούν έως το Δεκέμβριο 2015.

 

  • Το έργο της «Βελτίωσης των κτιριακών υποδομών του Γαλλικού Κολεγίου ιδιοκτησίας Ν.Α. Χίου για τη στέγαση των Υπηρεσιών της» συνολικού Προϋπολογισμού 2.615.000 ευρώ, παρουσιάζει σοβαρή καθυστέρηση, κυρίως λόγω της έλλειψης πιστώσεων. Για την ολοκλήρωση του έργου απαιτείται η διασφάλιση πιστώσεων συνολικού ποσού 900.000 ευρώ περίπου. Για την εξεύρεση των πιστώσεων καταβάλλεται προσπάθεια από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

 

  • Στο πλαίσιο του έργου «Προμήθεια μικρών βιολογικών καθαρισμών Νομού Χίου» συνολικού Προϋπολογισμού 830.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από Κ.Α.Π., πρόκειται να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα η εγκατάσταση μονάδα επεξεργασίας στον Οικισμό της Συκιάδας.

 

  • Το έργο για την «Κατασκευή του Φράγματος Κόρης Γεφύρι – Συμπληρωματικές Εργασίες» συνολικού Προϋπολογισμού 4.950.000 ευρώ, υλοποιείται κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2015.  

 

  • Το έργο για την «Κατασκευή του δικτύου άρδευσης Φράγματος Καλαμωτής» συνολικού Προϋπολογισμού 4.803.540 ευρώ, υλοποιείται κανονικά. Έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των αγωγών μεταφοράς νερού και έως τα μέσα του 2015 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η κατασκευή του δρόμου πρόσβασης στο φράγμα. 

 Συζητήθηκε επίσης η πορεία υλοποίησης των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη συντήρηση του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου της Χίου, καθώς και ο προγραμματισμός για νέα έργα, αξιοποιώντας τις πιστώσεις ύψους 2.850.000 ευρώ που εξασφαλίστηκαν πρόσφατα για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, αλλά και του ηλεκτροφωτισμού.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ