19.12.2014 11:04

Αναβρασμός στην Αμανή για το προτεινόμενο ΣΧΟΑΠ

ΑΠΟΨΕ (18.00) ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Σοβαρές ενστάσεις διατυπώνουν μεμονωμένοι κάτοικοι και φορείς της Αμανής για το προτεινόμενο ΣΧΟΑΠ που αφορά την περιοχή. Στην αποψινή επίσημη παρουσίασή του, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της μελετητικής ομάδας, αναμένεται να κατατεθεί πλήθος αντιρρήσεων για τα δεδομένα που έχει λάβει υπόψη του αλλά και για τις προτάσεις που καταθέτει.

Ήδη μεταξύ των κατοίκων της περιοχής διακινείται το ακόλουθο κείμενο, όπου περιέρχονται οι προβληματισμοί τους για την προτεινόμενη μελέτη:

«Μετά από επισταμένη μελέτη του όλου κειμένου διαπιστώνουμε ότι για μια ακόμα φορά η περιοχή μας γίνεται πεδίο πειραματισμών, εφαρμογών επί χάρτου και επί της ουσίας ανεφάρμοστων και λανθασμένων σχεδίων.

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά και χωρίς οποιαδήποτε ενημέρωση και συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής, εκπονήθηκε μεγαλεπιβολη μελέτη  η οποία, αντι να γίνει εργαλείο ανάπτυξης για την ήδη υποβαθμισμένη και εγκαταλελειμμένη περιοχή της Αμανής, την   οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω υποβάθμιση της, στη σοβαρή οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτησιών της περιοχής και στην δέσμευση περιουσιών για μεγάλα διαστήματα.  Αδιάψευστος μάρτυρας  το σχέδιο πόλης των περιοχών Λήμνου, Λιμιών, Χωρής που εκπονήθηκε το 1999 και μέχρι σήμερα ουσιαστικά δεσμεύει τις ιδιοκτησίες των περιοχών, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η πράξη εφαρμογής.

Κατά τη σύνταξή της διαπιστώνουμε ότι έχουν ληφθεί λαθεμενες παραμετροι, έχουν γίνει λάθος υπολογισμοί, που οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα και καταλήγουν σε λάθος προτάσεις.

 Έτσι στο παρόν υπομνημα καταγραφουμε συνοπτικά τα κυριότερα θέματα με τα οποία  κάθετα διαφωνούμε και τα οποία αναλυτικά περιγράφονται στα συνημμένα  υπομνήματα:

1.     Να μη θεωρηθεί σαν επέκταση (όπως η μελέτη προτείνει), η υφιστάμενη κατάσταση των εκτάσεων 1,3,4,5 του οικισμού της Βολισσού, αλλά να γίνει μόνο οριοθέτηση με βάση τα υφιστάμενα φυσικά όρια του οικισμού, ώστε να μην επιβληθούν οι προκύπτουσες επιβαρύνσεις σε γή, χρήμα και φόρο υπεραξίας. Επίσης στην οριοθέτηση του οικισμού της Βολισσού να συμπεριληφθούν οι περιοχές Τσουμπάρι του Πυθώνα και το παλαιο Ελαιοτριβείο (ιδιοκτησίας του Δήμου) που δεν  έχουν καταγραφεί.

2.     Να μη γίνει η προτεινόμενη αναθεώρηση (ουσιαστικά κατάργηση) των υφιστάμενων νέων ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΟΛΗΣ των περιοχών Λήμνου, Λιμια, Χωρή, γιατι οι λόγοι στις οποίες στηρίζεται η προταση ή δεν υφιστανται, ή δεν ισχύουν, ή δεν χρειάζονται ή δεν είναι αντικειμενικά εφαρμόσιμοι. Αντι αυτού προτείνουμε  να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί  η πραξη εφαρμογής τους,  προκειμένου να αποδευσμευτούν οι ουσιαστικά σήμερα ανενεργείς ιδιοκτησίες και να αποζημειωθούν οι δεσμευμένες σήμερα περιουσίες. Το κόστος των προβλεπόμενων από το ΣΧΟΑΠ νέων μελετών είναι τεράστιο για τα οικονομικά δεδομένα της εποχής και είναι βέβαιο ότι το μονο που αυτές θα επιφέρουν, είναι η εκ νέου, επι 10ετίες, δέσμευση των ιδιοκτησιών των περιοχών αυτών.

3.     Να μη γίνει σχέδιο πόλης στην περιοχή Ροδωνα (σημερινή ΖΟΕ Η3) που αποτελεί τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλους και πολιτισμικής κληρονομιάς (με περιβόλια, μαντροτοιχους και μαγκανοπήγαδα περασμένου αιώνα), δηλαδή μια μικρογραφία του Καμπου της Χίου. Αλλωστε η αναγκη δημιουργίας  νέων οικιστικών υποδοχέων δεν προκύπτει από τα πληθυσμιακά στοιχεία της περιοχής.

4.     Να δημιουργηθεί ΣΔΑΠ και στην ευρύτερη περιοχή της Βολισσού ή  και να επιτραπεί η δημιουργία εντός και των ζωνών Η1/2 και Η5 μικρών μονάδων τυποποίησης και συσκευασίας γεωργικών προϊόντων χαμηλής όχλησης.  Η λειτουργία μονάδικού ΣΔΑΠ στην περιοχή Εγρηγόρου καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε δραστηριότητα δευτερογεννούς τομέα γεωργικής παραγωγής. 

5.     Οσον αφορά τη διαπλάτυνση του δρόμου Λήμνου - Λιμιών δεν είναι αναγκαία, καθόσον υπάρχει σχετική πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου που έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χίου

6.     Στην μελέτη αναφέρεται ότι απαιτείται «η συννένεση της κοινής γνώμης» την οποία και ΔΕΝ την έχετε και προειδοποιούμε κάθε αρμόδιο ότι, αν δεν ικανοποιηθούν στο ακέραιο τα αιτήματά μας, προκειμένου να προστατευθούν οι περιουσίες μας, θα κατατεθούν ομαδικά ατομικές αγωγές για αποθετικές ζημίες.»

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ