22.12.2014 11:38

Ανακαλύπτοντας τον ήρωα Ανδρέα Ζυγομαλά

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ Λ. ΠΥΡΓΑΡΗ

Μια σπάνια και πληθωρική προσωπικότητα ανασύρει από τη λήθη ο φιλόλογος-εκπαιδευτικός και δημοτικός σύμβουλος Χίου Λεωνίδας Πυργάρης με την μονογραφία του «Ανδρέας Αντ. Ζυγομαλάς (1890-1914) / Ο Χιωτογιαννιώτης ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων και του Βορειοηπειρωτικού Πολέμου».

Πρόκειται για πολυτελή έκδοση, που κυκλοφόρησε μόλις από την «πυξίδα», με πλούσιο αρχειακό υλικό, η οποία σε 500 σελίδες περιέχει όχι μόνο τη δράση του νεαρού ήρωα Ζυγομαλά, αλλά και όλη τη διαδρομή του ένδοξου έπους των Βαλκανικών Πολέμων.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης από τον συγγραφέα και τις φιλολόγους Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη και Στέλλα Τσιροπινά, σε ένα πολυπληθές ακροατήριο αποτελούμενο από αυτοδιοικητικούς, λειτουργούς της εκπαίδευσης και πολίτες.

Ο Λ. Πυργάρης εξήγησε πώς ανακάλυψε τον Ανδρέα Γ. Ζυγομαλά, το ενδιαφέρον που του προκάλεσε η δράση, τα ιδανικά και η προσωπικότητα του, η αστική του καταγωγή, αλλά και ο ενθουσιασμός και τα πατριωτικά ιδεώδη που υπηρέτησε στο σύντομο βίο του: «… πριν από έναν χρόνο περίπου, συγκεκριμένα το Φεβρουάριο τού 2013, «ανακάλυψα» μέσω τού διαδικτύου το Μουσείο Ζυγομαλά, έδρα τού οποίου είναι ο Αυλώνας Αττικής. Από την πρώτη στιγμή τής «γνωριμίας» μου με τον ήρωα, δια των πληροφοριών που άντλησα από τη σχετική ηλεκτρονική ιστοσελίδα, συγκινήθηκα. Μου δημιουργήθηκε δηλαδή το ενδιαφέρον να συλλέξω όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούσα σχετικώς με τη στρατιωτική και πολεμική δράση του. Ο κύριος λόγος που με ώθησε σ’ αυτού τού είδους την έρευνα ήταν όχι μονάχα η εν μέρει χιακή του καταγωγή, – από την πλευρά τού πατέρα του ήταν Χιώτης, ενώ από την πλευρά της μητέρας του Γιαννιώτης – αλλά προπάντων η πληθωρική και έντονη προσωπικότητά του καθώς και η ισχυρή πίστη του στα ιδανικά τής πατρίδος.

 Έτσι λοιπόν, ύστερα από συστηματική έρευνα και μελέτη 14 περίπου μηνών και ύστερα από την αξιοποίηση της σχετικής βιβλιογραφίας, έχω έτοιμη σήμερα μία μελέτη-μονογραφία επί της πολεμικής δράσεως και προσωπικότητας του Ζυγομαλά. Το βιβλίο αφενός καταγράφει την Ιστορία των δύο Βαλκανικών Πολέμων και του Βορειοηπειρωτικού Πολέμου του 1914, εντάσσοντας μέσα σ’ αυτήν και τη στρατιωτική δράση και πολεμική ιστορία του Ανδρέα, αφετέρου φωτίζει απ’ όλες τις πλευρές τον Ανδρέα Ζυγομαλά…»

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ