18.12.2014 13:54

Άσχημα νέα: Εκχωρούν άρον άρον τη διαχείριση του ΕΣΠΑ σε ιδιώτες

ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΣΚΕΙ Η ΧΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ

Να αποτραπεί κάθε προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να εκχωρήσει δημοτικές υπηρεσίες σε ιδιώτες, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, ζητά με ανακοίνωσή της η Χιακή Συμπολιτεία, χαρακτηρίζοντας το θέμα "κόκκινη γραμμή". 

Στην ανακοίνωσή του ο συνδυασμός αναφέρει:

"Οι υπηρεσίες πρόνοιας του δήμου Χίου στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στα χρήματα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, όπως άλλωστε και το Τεχνικό Πρόγραμμα σε ποσοστό 80%. Το ίδιο συμβαίνει σχεδόν σε όλους τους δήμους της χώρας, λόγω της ασφυκτικής υποχρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση. Τη διαχείριση ακριβώς του ΕΣΠΑ, του βασικού εργαλείου χρηματοδότησης των δήμων, επιχειρεί σήμερα «κατεπειγόντως» να παραχωρήσει σε ιδιώτες η κυβερνητική πλειοψηφία. Εξέλιξη που πρέπει να αποτραπεί!

 Όπως εγκαίρως ως Χιακή Συμπολιτεία είχαμε επισημάνει, η Κυβέρνηση προχωράει στην εκχώρηση της διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2014-2020 σε ιδιωτικές εταιρείες.

Συγκεκριμένα, με Σχέδιο Νόμου που συζητείται σήμερα ως «κατεπείγον» (!) στη Βουλή, μετά από δημόσια διαβούλευση μόλις πέντε (!) ημερών, προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης (Μ.Ο.Δ.). Η Μ.Ο.Δ. Α.Ε. αποτελεί τον φορέα διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων, με καταρτισμένα στελέχη και υψηλή τεχνογνωσία που κατακτήθηκε μετά από επίπονες προσπάθειες. Η είσοδος ιδιωτικών εταιρειών απαξιώνει τη Μ.Ο.Δ., αλλά κυρίως αποστερεί το δημόσιο έλεγχο από τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.

Μετά την αυξανόμενη συρρίκνωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης, η λογική της κερδοφορίας στη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα σε νησιωτικούς Δήμους, όπως ο Δήμος Χίου.

Ζητούμενο δεν μπορεί να είναι παρά είναι η πλήρης αξιοποίηση των πόρων του Ε.Σ.Π.Α., με βάση τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, τις αναπτυξιακές προτεραιότητες  που επιλέγουν οι τοπικές κοινωνίες και κυρίως με διαφάνεια, λογοδοσία και δημόσιο έλεγχο. Η λογική της κυβέρνησης με την είσοδο των ιδιωτών στη διαχείριση κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Υπενθυμίζουμε ότι, μετά από πρόταση της Χιακής Συμπολιτείας, ο Δήμος Χίου με ψήφισμά του (το οποίο ακολουθεί) είχε καταδικάσει την προοπτική εκχώρησης της διαχείρισης του ΕΣΠΑ σε ιδιώτες. Είναι καιρός η δημοτική αρχή να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με άλλους δήμους και τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης (Π.Ε.Δ. & Κ.Ε.Δ.Ε) για να αποτραπεί αυτή η αρνητική εξέλιξη.

 

Χιακή Συμπολιτεία

 

 

Το ψήφισμα που ενέκρινε το Δημ. Συμβούλιο Χίου μετά από πρόταση της Χιακής Συμπολιτείας:

 

Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΠΑ

 

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος (πλέον του 80%) του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Χίου αφορά έργα ΕΣΠΑ, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης από την κυβέρνηση, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ασφυξία τους Δήμους και την τοπική αυτοδιοίκηση,  το χρηματοδοτικό αυτό πρόγραμμα αναδεικνύεται σε μείζονος σημασίας για τη λειτουργία και την αναπτυξιακή πολιτική των δήμων και την καθημερινότητα των πολιτών.

Στην περίπτωση που θα προχωρήσει η εκχώρηση του σχεδιασμού, προγραμματισμού και διάθεσής των κονδυλίων σε ιδιωτική εταιρία, τα περιθώρια διαφανούς παρέμβασης και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, και τελικά των ίδιων των πολιτών, περιορίζονται και μειώνονται, έως και εξαφανίζονται.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου εκφράζει την απόλυτη διαφωνία του Δήμου Χίου με κάθε προοπτική εκχώρησης της διαχείρισης του ΕΣΠΑ, και άρα των έργων που σχεδιάζει και υλοποιεί ο Δήμος, σε ιδιωτική εταιρία".

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ