20.3.2015 18:14

«Βγερού γλυκά φανού»

ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΟΙ ΣΦΑΓΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤ. ΤΣΙΡΟΠΙΝΑ ΚΑΙ Π. ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ

Δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει η Στέλλα Τσιροπινά. Ακούραστη και δημιουργική αυτή τη φορά έβαλε την υπογραφή και σφραγίδα της σε ένα έργο το οποίο πραγματεύεται τη σφαγή της Χίου.

Η παράσταση «Βγερού γλυκά Φανού» ξεκινά την πορεία της από τη Θεσσαλονίκη και το θέατρο Αυλαία 1-4 Απριλίου για να διασχίσει την Ελλάδα και να καταλήξει στην πατρίδα της τη Χίο το καλοκαίρι.

Η έμπνευση ήρθε στο ταξίδι του συγγραφέα Γ. Χατζόπουλου στο νησί μας ο οποίο είναι και ο δημιουργός της νουβέλας «Βγερού γλυκά Φανού» .

Πηγή έμπνευσης

Σκέφτηκε την ιστορία του μπλεγμένη με τις σφαγές της Χίου. Στη συλλογή ιστορικών στοιχείων τον βοήθησε η Στέλλα Τσιροπινά. Με βασικό εργαλείο το υλικό από το βιβλίο του Στυλιανού Γ. Βίου «Η Σφαγή της Χίου εις το στόμα του Χιακού λαού» και μαρτυρίες ξένων και Οθωμανών περιηγητών προέκυψε ένα υλικό, μέσα από το οποίο γεννήθηκε η ιστορία της «Βγερούς» και της «Αγγελικής». Η Στέλλα Τσιροπινά εκτός από την καθοδήγηση και οργάνωση της έρευνας συνέβαλλε στην δραματουργική επεξεργασία της αφήγησης της «Βγερούς» και μετέφερε την αφήγηση της στη Χιώτικη ντοπιολαλιά.

Η Αγγελική

Μια σύγχρονη Ελληνίδα γυναίκα, η Αγγελική, μέσα από τη συγκλονιστική μαρτυρία της πρόγονής της, της Βγερούς, που επέζησε της Σφαγής στη Χίο και της δουλείας στη Σμύρνη, προσπαθεί να συναρμολογήσει την κατακερματισμένη ταυτότητα της. Η παράσταση επιχειρεί να μας φέρει σε επαφή με τον απόκρυφο ψυχισμό της σύγχρονης Ελληνίδας γυναίκας και με τα άδυτα της συλλογικής μας μνήμης. Μια παράσταση διαμαρτυρία για τη διαχρονική χρήση της βίας και της σιωπής-ανοχής που την περιβάλλει.

Δύο γυναίκες ηθοποιοί και ένας μουσικός με την αυθεντικότητα του λόγου και τη μουσικότητα της αφήγησης, δίνουν θεατρική υπόσταση σ’ ένα κείμενο κατεξοχήν αφηγηματικό.

«Μου άρεσε πάρα πολύ όλη η εμπειρία. Στην πραγματικότητα ανακινήθηκε μέσα μου ότι είχα βιώσει είτε ότι είχα ως άκουσμα από τον πατέρα μου, από το περιβάλλον μου γενικότερα για τη σφαγή της Χίου. Ήταν πολύ ενδιαφέρον για την ακρίβεια ήταν λες και ήμουν έτοιμη από καιρό, να βγάλω όλα αυτά από μέσα μου, χρησιμοποιώντας ονόματα ανθρώπων που ξέρω, τοπωνύμια της Χίου» είπε στον «π»η Στ. Τσιροπινά δίνοντας περισσότερα στοιχεία για τη δική της εμπλοκή στη μεταφορά της νουβέλας «Βγερού γλυκά Φανού» επί σκηνής.

Η Στ. Τσιροπινά δεν είναι η μόνη Χιώτισσα που εμπλέκεται στην παράσταση. Το τραγούδι της Βγερούς το τραγουδά μια χαρακτηριστική Χιώτικη φωνή, ο Παντελής Θαλασσινός 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ