23.12.2014 11:51

Πέρασε, με τρίμπλα, το ξενόγλωσσο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών

ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας Ανδ. Λοβέρδος εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή η ίδρυση ξενόγλωσσου Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ικανοποιώντας ουσιαστικά το αίτημα που είχε υποβληθεί από τη σύσκεψη των τοπικών φορέων ως αντιστάθμισμα για την απώλεια του Τμήματος Τουρισμού.

 ΓΙα την θετική εξέλιξη ωστόσο χρειάστηκε να χτυπήσει πρώτα ένα "αλάρμ" σε τοπικό επίπεδο και στη συνέχεια να περέμβει ο Κ. Τριαντάφυλλος στον Ανδ. Λοβέρδο στο παρά ένα της ψήφισης. Αιτία, το γεγονός ότι ο υπουργός κατέβαζε το Νομοσχέδιο στη Βουλή με την ίδρυση των Τμημάτων Τουρισμού σε Ρόδο και Ρέθυμνο, χωρίς ωστόσο να έχει συμπεριλάβει σε αυτό και το ξενόγλωσσο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών της Χίου. Το περιστατικό έγινε έγκαιρα αντιληπτό από τους πανεπιστημιακούς της Χίου που σε συνενόηση με το Δήμο το μετέφεραν στον βουλευτή. Είπαν με λίγα λόγια δηλαδή ότι ο Λοβέρδος ετοιμάζεται να κατεβάσει την τροπολογία χωρίς να έχει συμπεριλάβει το τοπικό αίτημα. Άμεσα ο Χιώτης βουλευτής μετέβη στη Βουλή και πριν καν συζητηθεί το θέμα ζήτησε να υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση για την συμπερίληψη του χιακού αιτήματος στα σχέδια του υπουργείου καθώς σε διαφορετική περίπτωση το ζήτημα θα έμπλεκε σημαντικά.

Λίγη ώρα αργότερα  ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωνε μεταξύ άλλων και την ίδρυση ξενόγλωσσου Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Χίο γεγονός που ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη των τοπικών τμημάτων.  

Ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγη ώρα το γραφείο του Κ. Τριαντάφυλλου. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

"Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, που ψηφίστηκε, χθες, στη Βουλή, προβλέπει πρόγραμμα σπουδών που θα διδάσκεται εν όλω στην αγγλική γλώσσα, θα εισάγονται αποκλειστικά αλλοδαποί σπουδαστές, οι οποίοι δεν έχουν ιθαγένεια κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι κάτοχοι απολυτηρίου λυκείου. Οι αλλοδαποί φοιτητές που θα επιλέγονται για φοίτηση θα συμμετέχουν οικονομικά στην κάλυψη των δαπανών λειτουργίας του τμήματος.

Στο ίδιο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων Υπουργείου Υγείας» έγινε δεκτή και η διάταξη για  ρύθμιση των χρεών των ΔΕΥΑ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η ΔΕΥΑΝ Χίου. 

«Σε πείσμα των καιρών και διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες της καταστροφολογίας,  είχαμε θετικά αποτελέσματα σε δύο σημαντικές διεκδικήσεις για τη Χίο. Με την ίδρυση του ξενόγλωσσου τμήματος ναυτιλίας για μη ευρωπαίους φοιτητές στο νησί μας, ενισχύεται η ταύτιση της Χίου με τις πρωτοπόρες εξελίξεις στον τομέα της ναυτιλίας, δίνοντας ένα επιπλέον, συγκριτικό πλεονέκτημα στη Χίο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 

Σε ό,τι αφορά τις οφειλές της ΔΕΥΑΝΧ, η νομοθετική ρύθμιση είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών και των ενεργειών που ξεκίνησαν πριν από έναν περίπου χρόνο και δίνουν ανάσα βιωσιμότητας και στην ΔΕΥΑΝ Χίου».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ