20.4.2015 18:26

Προκαλεί δημοτική αρχή (και την τύχη της) η «Χιακή Συμπολιτεία»

• ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΕ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΧΩΡΑ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Ίσως σε μια διαφορετική χρονική συγκυρία η πρόταση της «Χιακής Συμπολιτείας» να ήταν συζητήσιμη. Κατατίθεται όμως συμπτωματικά την ημέρα που η κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεσμεύει ως και τα αποθεματικά διαθέσιμα των δήμων, στην απελπισμένη της προσπάθεια να πληρώσει μισθούς και συντάξεις του επόμενου μήνα και προσλαμβάνει τη μορφή της εξωπραγματικής.

Για να αφορίσει την κριτική της ταύτισης με την κυβέρνηση, η «Χιακή Συμπολιτεία» ωθεί τη δημοτική αρχή σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την κάλυψη θέσεων μόνιμου προσωπικού, αντί της λύσης των αυξήσεων.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της αναφέρει:

«Για κάποιους που δε διστάζουν σε τίποτα μπροστά στο κέρδος, η κρίση είναι μια χρυσή ευκαιρία για να επιτεθούν στο δικαίωμα σε ποιοτική και ασφαλή εργασία, για να επιβάλουν συμβάσεις και μισθούς εξάρτησης, για να μετατρέψουν τον κόσμο της εργασίας και επομένως και την πλειοψηφία της κοινωνίας σε όμηρο των συμφερόντων τους. Αδιαφορώντας αν το δικό τους κέρδος καταστρέφει σπίτια, γειτονιές, χωριά και πόλεις, δήμους. Ο δήμος πρέπει να είναι μια πολύτιμη ασπίδα προστασίας από όλα αυτά. Πρέπει να πρωτοστατεί σε κινητοποιήσεις για να είναι οι εργαζόμενοί του υπόδειγμα τόσο από την άποψη των ικανοτήτων τους όσο και από την άποψη του εργασιακού καθεστώτος. Το ένα είναι αδιαίρετο από το άλλο.

Δυστυχώς, η δημοτική αρχή Βουρνού εκπέμπει ολοένα και εντονότερα το αντίστροφο μήνυμα: αντί να διεκδικεί με τον πιο μαχητικό τρόπο μόνιμες θέσεις εργασίας, αποδέχεται ως μοναδικό δρόμο για την κάλυψη θέσεων τις προσωρινές θέσεις εργασίας, με επιπλέον επιβάρυνση των δημοτών. Κι έτσι, μετά την αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη,  ήλθε η προώθηση από το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου της λογικής των χρεώσεων στους δημότες για τη χρήση βασικών αγαθών, από τον παιδικό σταθμό μέχρι τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Από μοιρολατρία ή, στην περίπτωση αρκετών στελεχών της, λόγω ενός νεοφιλελεύθερου ιδεολογικού φανατισμού, η Δημοτική Αρχή αποκρύπτει επικίνδυνα τη διαφορά ανάμεσα σε μια δημοτική αρχή και μια πολυεθνική επιχείρηση. Αντί να αντιστέκεται στο να προωθούνται στην κοινωνία του νησιού μας οι απεχθέστερες εργασιακές σχέσεις, συμβάλλει στην ανάπτυξή τους. Μόνο που ο δήμος δεν μπορεί να είναι πολυεθνική για να επωφελείται από διαλυμένες εργασιακές σχέσεις και μετά να εξαφανίζεται. Ο εργαζόμενος που θα υποχρεωθεί να εργαστεί στο δήμο με απαράδεκτες σχέσεις εργασίας είναι και ο ίδιος δημότης, συμπολίτης, γείτονας. Χρειάζεται ένα δήμο που θα αντιστέκεται αποφασιστικά στην απόπειρα να του διαλύσουν τα εργασιακά δικαιώματα, όχι ένα δήμο που θα συμβάλει κι αυτός σε μια τέτοια διάλυση.

Με αυτό το σκεπτικό, η Χιακή Συμπολιτεία καταθέτει δημόσια πρόταση για την χωρίς καθυστέρηση έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων για διεκδίκηση της επαρκούς στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, με στόχο την κάλυψη του συνόλου των αναγκών. Προτείνουμε να συνεδριάσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασίσει τη μορφή και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Με παρουσία όλων των φορέων των εργαζομένων του νησιού, οι οποίοι πρέπει με τη σειρά τους να πιέσουν για να προγραμματιστούν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και οι δυναμικές κινητοποιήσεις.»

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ