8.5.2013 15:56

Αυτό το ρημάδι ποιος θα το κοιτάξει;

Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΣΤΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΝΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΥΧΗ

Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια από την ημέρα που ο τελευταίος ένοικος, ο Στρατός, έκλεισε την πόρτα του Ξενία. Έκτοτε ένα από τα κτίρια - φιλέτα της πόλης παραμένει εγκατελειμένο παρασύροντας την ευρύτερη περιοχή της Μπέλα Βίστα σε μια εικόνα παρακμής που δεν ταιριάζει πρώτα με τις ανάγκες της εποχής.

Αν και κοινοβουλευτικές ερώτησεις έγιναν αρκετές, όπως και παρεμβάσεις από το Δήμο Χίου και την Περιφέρεια αναφορικά με την τύχη του, κανείς μέχρι τώρα δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το τι πρόκειται να γίνει. Οι μήνες περνάνε, το κτίριο ρημάζει ακόμη περισσότερο και οι προϋποθέσεις για να προσελκύσει κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον στο μέλλον, φθίνουν μέρα με τη μέρα εξαιτίας της αδυναμίας του κράτους να αντιμετωπίσει συνολικά και με αντίστοιχα γρήγορες διαδικασίες την παραχώρησή τους.

Εγκλωβισμένα στις δαγκάνες του ΤΑΙΠΕΔ και των διάφορων Εταιριών Ανάπτυξης που τα αντιμετωπίζουν απλά ως κτίρια και όχι ως δομές ενταγμένες στον οικιστικό ιστό της πόλης, καθυστερούν εγκληματικά την παραχώρησή τους.

Και το πλιάτσικο

Τέτοιοι χώροι δεν αργούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επιτήδειων. Χρησιμοποιώντας τον ακάλυπτο χώρο του κτιρίου επί της οδού Σουρία, άγνωστοι μπήκαν πριν λίγο καιρό μέσα και αφαίρεσαν όλα τα σώματα καλοριφέρ μαζί με οτιδήποτε άλλο μπορούσε να μεταπωληθεί. Πως όμως να μη συμβεί κάτι τέτοιο; Οι πόρτες του κτιρίου είναι σπασμένες, οι μπλακονόπορτες των δωματίων μόνιμα ανοικτές, οι φοθορές δεκάδες. Αλήθεια, δεν έχει ανάγκη το ΤΑΙΠΕΔ να απολογηθεί για την κατάσταση που το ίδιο με τις πρακτικές του δημιουργεί. Η τοπική κοινωνία οφείλει και να πιέσει και να απαιτήσει να δοθεί λύση στο ζήτημα της αξιοποίησής του. Διαφορετικά, είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι στο μπάχαλο που δημιουργούμε με την εγκληματική μας αδιαφορία. Εϊμαστε δηλαδή και εμείς κάτι σαν το ΤΑΙΠΕΔ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ