16.11.2015 12:35

80 χρόνια Πυργουσίων στη Αμερική

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν το πρωί του Σαββάτου τα 80 χρόνια από την ίδρυση της Αδελφότητας Πυργουσίων Αμερικής «Ο Πύργος».

Κύριος ομιλητής ήταν η καθηγήτρια Ειρήνη Λαγούδη-Παντελάρου η οποία περιέγραψε την ιστορία και την δράση του συλλόγου, εξύμνησε τους ιδρυτές του, και όλους που συνεχίζουν να αφιερώνουν την ώρα τους για τους σκοπούς του συλλόγου.

H πρόεδρος του συλλόγου Ισιδώρα Κολόμβου, απένειμε αναμνηστική πλακέτα στους Πυργούσους που απεφοίτησαν από πανεπιστήμια τα τελευταία 5 χρόνια.

Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκαν η πρόεδρος και κορίτσια ντυμένα με την Πυργούσικια φορεσιά. Στους παριστάμενους μοιράστηκε διαφημιστικό λεύκωμα το οποίον συμπεριλάμβανε μεταξύ άλλων και χαιρετισμούς από τους: αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο, τον αντιπεριφερειαρχη Χίου Στ. Κάρμαντζη, τον Πυργούση αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών Βόρειου Αιγαίου  Κ. Παπαδόπουλο, τον δήμαρχο Χίου Μ. Βουρνού, τον Πυργούση αντιδήμαρχο Παιδείας και Πρόνοιας Χίου   Γ. Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Ε. Μονίαρο, την πρόεδρο του Συλλόγου Πυργούσων Αττικής κ. Μπρή, τον Μορφωτικό Σύλλογο Πυργίου και την πρόεδρο της Αδελφότητας   Ισιδώρα Κολόμβου.

Επίσης το λεύκωμα συμπεριλάμβανε ειδικό αφιέρωμα στον γάμο του Πυργούση της Αμερικής το οποίο περιγράφει τις συνήθειες του γάμου του Πυργούση μετανάστη από το 1900 και εντεύθεν και ειναι εμπλουτισμένο με φωτογραφίες γάμων του Αμερικανού Πυργούση στο Πυργί και στην Αμερική από το 1900 μέχρι σήμερα.

Η περιγραφή γράφτηκε μετά από επιμελή έρευνα, από τον ναυπηγό κ. Ηλία Γ. Παντελάρο.

Οι Πυργούσοι στη Νέα Υόρκη

Ο σύλλογος, ''Ο Πύργος'', ιδρύθηκε στην Νέα Υόρκη γύρω στο 1935 από περίπου 35 οικογένειες Πυργούσων από το Πυργί της Χίου, το χωριό που είναι στην Χίο το πρώτο σε παραγωγή μαστίχας και φημίζεται για τα ξυστά επιχρίσματα στις προσόψεις των σπιτιών και την διεθνούς πανέμορφη παραλία, ο Μαύρος Γιαλός. Ο σύλλογος συγκαταλέγετε μεταξύ των πρωτο-ιδρυθέντων ελληνικών συλλόγων στην Αμερική και είναι ο αρχαιότερος Πυργούσικος σύλλογος. Είναι ο μοναδικός σύλλογος Πυργουσίων εκτός Ελλάδος. Είναι το κύριο  ιδρυτικό μέλος της Χιακής Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης και μέλος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά.

Οι Πυργούσοι της Νέας Υόρκης επί του παρόντος αριθμούν πάνω από 300 οικογένειες, μόνιμα πλέον εγκατεστημένοι στην μητροπολιτική Νέα Υόρκη. Αποτελούν μια παροικία Πυργούσων στην Νέα Υόρκη, τρίτη σε πληθυσμό μετά το χωριό και την παροικία της Αττικής. Έχουν προσφέρει πολλά στην γενέτειρα είτε σαν σύλλογος, είτε μεμονωμένα με δωρεές που έκαναν προς την κοινότητα, το σχολείο, τις εκκλησίες και το μοναστήρι του χωριού. Οι προσφορές έγιναν ως επί το πλείστον τα χρόνια που υπήρχε μεγάλη ανέχεια στο χωριό και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Η εορτή της 80ης επετείου είχε σκοπό να διατεθούν έξι χιλιάδες ευρώ δια την θεραπεία ενός νέου 33 ετών από το Πυργί που θεραπεύετε με τετραπληγία στο Κέντρο Αποκατάστασης ANIMUS, Λαρίσης. Χρηματικό ποσό από τα κέρδη θα διατεθεί επίσης για την αγορά πυροσβεστικών στολών της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Πυργίου ¨Ο Πήγασος".

 

Σ.Σ.: Το κείμενο επιμελήθηκε ο κ. Ηλίας Γ. Παντελαρος

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ