15.11.2015 21:44

«Η αλλάζουμε ή ξαναχάνουμε»

ΜΕ ΑΤΖΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ Ν.Δ. ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΣΤΗ ΧΙΟ

Δυναμικό κάλεσμα για στράτευση των νεοδημοκρατών ενόψει των εσωκομματικών εκλογών απεύθυνε από τη Χίο και το ξενοδοχείο «Χανδρής» ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Αποστ. Τζιτζικώστας.

Πλαισιωμένος από τον βουλευτή του Νομού Νότη Μηταράκη, στελέχη και φίλους του κόμματος, ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε στα δεκάδες στελέχη που παραβρέθηκαν, διατηρώντας χαμηλούς τόνους στην εσωκομματική αντιπαράθεση για την προεδρία και ξεδιπλώνοντας την ατζέντα των πρωτοβουλιών που πρέπει να πάρει η Ν.Δ. άμεσα, προκειμένου όπως τόνισε να μην ηττηθεί ακόμη μια φορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. «Πρέπει να αλλάξουμε, αν δεν θέλουμε να ξανά-χάσουμε», υποστήριξε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι: «αποφασίσετε εσείς αν θα εγκλωβιστούμε σε μια μεταβατικότητα ή να θα προχωρήσουμε μπροστά»

 

Στην ατζέντα νησιωτικότητα και πολιτικές

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι επισημάνσεις του κ. Τζιτζικώστα για τη Χίο και τα νησιά γενικότερα. «Δεσμεύομαι να βγάλω το 101 άρθρο του Συντάγματος για τη νησιωτικότητα από το χρονοντούλαπο και τις απλές αναφορές και να το μετουσιώσουμε σε πολιτική. Δεν υπάρχει νησιωτική πολιτική και η Χίος όπως και άλλα νησιά δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται στην Ευρώπη όπως οι άλλες χερσαίες πόλεις» επεσήμανε, ζητώντας παράλληλα να ληφθούν υπόψη και τα πλεονεκτήματα του νησιού, όπως η προσφορά στη Ναυτιλία και ένα από τα μεγαλύτερα εξαγωγικά προϊόντα, όπως υπογράμμισε, η μαστίχα. «Αυτά είναι τα όπλα της ανάπτυξης και όποιος δεν τα βλέπει, απλά εθελοτυφλεί», ανέφερε. «Η χώρα χρειάζεται συμμάχους όμως ο κ. Τσίπρας τους έχει βάλει όλους απέναντι. Επαγγελματίες, επιχειρηματίες, επιχειρήσεις, εργατικό δυναμικό, από όλους παίρνει και όλους τους έχει στα όρια τους. Η χώρα χρειάζεται οικονομική πολιτική και πολιτική επενδύσεων. Χρειάζεται ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας. Επιτέλους, πρέπει να υπάρξει ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα και ένας νέος αναπτυξιακός νόμος για τις επιχειρήσεις. Η κατηφόρα που έχει πάρει το κράτος μας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λάβει τέλος», σημείωσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επίθεση που δέχονται οι συνταξιούχοι ναυτικοί αναφέροντας ότι πρόκειται για κόπους ζωής που τους στερούνται, που τους μάζεψαν μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους για χρόνια, στηρίζοντας στην πράξη και την εθνική οικονομία.

 

11 νησιά κουβαλάνε το 30% του μεταναστευτικού της Ευρώπης

Αφού συνεχάρη το Λιμενικό Σώμα για τις προπσάθειες που καταβάλλει αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και τις κοινωνίες που συνεχίζουν να προσφέρουν, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι 11 νησιά κουβαλάνε το 30% του προσφυγικού προβλήματος της Ευρώπης. «Η Χίος είναι σύνορα της Ευρώπης δεν είναι μόνο σύνορα της Ελλάδας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται. Ως κυβέρνηση αύριο θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ως εθνικό ζήτημα. Και εκεί δεν κάνουμε εκπτώσεις», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.

 

«Πόσους ακόμη πρέπει να χάσουμε για να ξυπνήσουμε;

Οι αναφορές του υποψήφιου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ήταν μετρημένες αλλά έντονες. «Στις 22 Νοεμβρίου δεν επιλέγουμε πρόσωπο, επιλέγουμε που θέλουμε να πάμε. Είμαστε ικανοποιημένοι από μια Νέα Δημοκρατία μικρή όπως είναι σήμερα; Τολμάμε να αλλάξουμε και να κερδίσουμε; Αυτά δεν απαντώνται με την καθυστέρηση στο να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις. Οφείλουμε να το κάνουμε άμεσα, αλλιώς η εκλογική ήττα δεν θα είναι μια παρένθεση για μας όλους» τόνισε, απαντώντας  έμμεσα στην επιθυμία του κ. Μεϊμαράκη να γίνουν αργότερα οι εκλογές. «Δεν ηττηθήκαμε γιατί δεν λέγαμε την αλήθεια. Ηττηθήκαμε γιατί απομακρυνθήκαμε από την ιδεολογία μας από την οποία φύγαμε αργά και σταθερά. Κοντέψαμε να μιμηθούμε και τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ. Χάσαμε περισσότερο από 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους, ενώ μας εμπιστεύτηκε μόλις το 14% της νεολαίας και των νέων ψηφοφόρων. Και αντί όλα αυτά να μας προβληματίσουν, στις τελευταίες εκλογές χάσαμε και άλλους 200.000 ψηφοφόρους. Τους απογοητεύσαμε, τους πικράναμε», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Για τους κινδύνους που διατρέχει η παράταξη ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν συνεχίσουμε στο δρόμο της μεταβατικότητας, το κόμμα θα καταντήσει μια ανάμνηση που θα φύγει μακριά», υποστήριξε, ενώ έκανε λόγο για συμφέροντα και καρεκλοκένταυρους που δεν ήθελαν τις εκλογές τώρα. «Η Ν.Δ. έρχεται από μακριά και πάει μακριά. Κάποιοι φοβούνται ότι χάσουν τις καρέκλες τους. Μας έλεγαν να περιμένουμε, να μη βιαστούμε για τις εκλογές. Μα να περιμένουμε τι και ποιον; Τα γεγονότα δεν τα προλαβαίνουμε. Σε ποιους αναφέρονται οι λίγοι και βολεμένοι που θέλουν να περιμένουμε; Χρόνο θέλουν μόνο τα συμφέροντα που ευνοούνται από τη στασιμότητα. Τα κόλπα αυτά τελειώσανε. Πάει και τέλειωσε, δεν περνάνε πια ανάμεσά μας», ανέφερε.

 

«Η αλλάζουμε ή ξανα-χάνουμε»

Αιχμές όμως ο Τζιτζικώστας άφησε και για τις σχέσεις του κ. Τσίπρα με τη Ν.Δ. αλλά και τις αναφορές που έχουν γίνει για την προτίμησή του στο πρόσωπο του κ. ΜεΪμαράκη. «Ο Τσίπρας δεν θέλει τη Ν.Δ. ανανεωμένη. Δεν θέλει πρόεδρο με άλλη νοοτροπία. Θέλει τη Ν.Δ. ηττοπαθή, μικρή και φοβική. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη. Θα πάρουμε όλοι μαζί την τύχη του κόμματος στα χέρια μας, θα σταθούμε απέναντί τους γιατί διαφορετικά η χώρα θα διαλυθεί. Αποφασίστε αν θα εγκλωβιστούμε ή να θα προχωρήσουμε».

 

Αλλαγές στους θεσμούς και στη Ν.Δ.

Από το βήμα του ξενοδοχείου «Χανδρής» και απευθυνόμενος στα στελέχη ο κ. Τζιτζικώστας ξεκαθάρισε και ποιες θα είναι οι προτεραιότητές του την επόμενη ημέρα. «Από την επόμενη ημέρα το κόμμα θα έχει δύο αντιπροέδρους. Έναν για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος και έναν για να φτιάξει το αναπτυξιακό πρόγραμμα που χρειάζεται η χώρα. Χωρίς διαρχίες. Χωρίς τριαρχίες. Όλοι μαζί για τη Ν.Δ. Και για να ξεκαθαρίζω και κάτι άλλο, η Ν.Δ. δεν έχασε ποτέ μέσα στη Βουλή. Έχει άξιους βουλευτές που δεν άφησαν ποτέ να πέσει κάτω τίποτα, που έκαναν καλά τη δουλειά τους. Στην κοινωνία έχασε η Ν.Δ…. όχι μέσα στη Βουλή».

Παράλληλα με τα παραπάνω ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε σε αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα θεσμικά όργανα της πολιτείας. Όπως τόνισε, επιθυμία του ιδίου είναι να καταργηθεί ο Νόμος περί ευθύνης υπουργών και το ασυμβίβαστο των βουλευτών που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μάλιστα θα πρέπει, όπως ανέφερε, να εκλέγεται απευθείας από το λαό. «Μόνο ιδεοληψίες δεν επιτρέπουν αυτές τις αλλαγές. Αυτές θα τις πολεμήσουμε. Από δω από τη Χϊο ξεκινάμε να αλλάξουμε την παράταξή μας, να αλλάξομυε την Ελλάδα. Και στις 22 Νοεμβρίου θα είμαστε νικήτές, με την στήριξη και την δυναμική σας», κατέληξε στην ομιλία του ο Αποστ. Τζιτζικώστας.

 

Αμέσως μετά την ομιλία ο υποψήφιος πρόεδρος παρέμεινε στο χώρο του ξενοδοχείου και συνομίλησε με τον κόσμο, ενώ αργότερα θα μετέβαινε στην Μητρόπολη Χίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ