16.11.2015 12:12

Η σημαία μας στην αγκαλιά των ομογενών

«1900 – ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΥΠΕΡΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΠΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΥΔΡΟΜΟ ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ»

 Ο ΦΟΒ μας συγκίνησε και μας εξέπληξε πάλι με την άριστη διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων για τη μάχη του Αίπους του 1912, το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Νοεμβρίου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με τη Θεία Λειτουργία, το μνημόσυνο και το τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων στον ναό του Αγ. Γεωργίου, με αποκορύφωμα το τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων στο επιβλητικό Μνημείο των Πεσόντων στο Καστέλι του Αίπους όλοι οι συμμετέχοντες έσκυψαν ευλαβικά το κεφάλι τους αποτίοντας φόρο τιμής σε όλους τους μαχητές που συμμετείχαν στις μάχες για την απελευθέρωση του νησιού μας, με έμφαση σε αυτούς που θυσιάστηκαν για να αναπνέουμε εμείς τώρα ελεύθεροι.

Εύδρομο Ναύαρχος Μιαούλης

Η αυλαία έπεσε το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του περίφημου συλλόγου, με την  δεύτερη επετειακή παρουσίαση της Μουσειοσκευής του Ομίλου, από τον πρόεδρο του Φιλοπρόοδου Πολύδωρο Στείρο με την οποία τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας την ιστορία των συγκεκριμένων απελευθερωτικών μαχών. Ο ίδιος προλόγισε και την παρουσίαση του  βιβλίου “1900 – Οι περιπέτειες του Π. Κουντουριώτη στον πρώτο υπερατλαντικό πλου με το εύδρομο Ναύαρχος Μιαούλης”, με κεντρικό ομιλητή τον Πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Τριπόντικα, πρώην διευθυντή του Πλωτού Μουσείου του  ιστορικού Θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο δάσκαλος Μάρκος Σκούφαλος. Συγγραφείς το ιστορικού πονήματος που έχει εκδοθεί από το Πλωτό Μουσείο Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ με χορηγία της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, είναι ο παρουσιαστής και ο δημοσιογράφος ερευνητής Στέφανος Μίλεσης.

Το ντοκουμέντο

Είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο που φέρνει στο φώς  την προσπάθεια μιας γενιάς ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού μας, να φέρουν σε πέρας το έτος  1900, ένα ταξίδι, το οποίο πριν αρχίσει φαινόταν καταδικασμένο να αποτύχει. Ο διάπλους του Ατλαντικού πραγματοποιήθηκε με μοναδική αποστολή να επιδείξει την Ελληνική σημαία στους 60.000 ομογενείς των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ο άθλος για την εποχή πραγματοποιήθηκε με ένα ακατάλληλο πλοίο για υπερωκεάνιες αποστολές το οποίο είχε πλήρωμα 215 αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς, ναύτες και Κυβερνήτη τον τότε Αντιπλοίαρχο Παύλο Κουντουριώτη.

Ο Π. Τριπόντικας αναφέρθηκε κυρίως στην οργάνωση, τα προβλήματα του ταξιδιού και στην παρουσίαση των Αξιωματικών του πληρώματος, οι οποίοι τα επόμενα χρόνια διαδραμάτισαν σημαντικούς ρόλους στην εξέλιξη της ιστορίας μας.

Ο Μ. Σκούφαλος επικεντρώθηκε κυρίως στην παρουσίαση γεγονότων που ζωγράφισαν γλαφυρά τα δρώμενα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, της συγκινητικής φιλοξενίας από τους ομογενείς , αλλά και τις  άριστες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στην παγκόσμια κοινότητα από αυτό το κατόρθωμα του Πολεμικού μας Ναυτικού, οι οποίες καταγράφηκαν με διθυραμβικά δημοσιεύματα στις μεγαλύτερες εφημερίδες  του κόσμου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ