16.11.2015 14:51

Πληρώνει για να χτίζει, πληρώνει και για να καταστρέφει

- ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΛΛΙΝΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ

Εδώ και μέρες προϊδεάσαμε για τον τραγέλαφο που προκαλεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου να εφαρμόσει απόφαση του 2003 με 12 χρόνια καθυστέρηση, με την οποία θα έπρεπε να αποκατασταθεί στο χώρο της Μπέλα Βίστα (πρώην πιτσαρία Λύκου) η παραλία, με την αφαίρεση μόλις 20 εκατοστών επιφάνειας από το οικόπεδο των δύο περίπου στρεμμάτων.

Αυτό θα σήμαινε ταυτόχρονα όχι μόνο την ανεπανόρθωτη ζημιά στο εν λόγο τμήμα, για το οποίο ο Δήμος Χίου διαθέτει μελέτη ανάπλασης του,  αλλά και την αφαίρεση ταυτόχρονα τμήματος του πεζοδρομίου και του τοιχίου υποστήριξης και προστασίας πεζών και οχημάτων.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κινούμενη αποκλειστικά με γραφειοκρατικά κριτήρια και χωρίς να δεχθεί την όχληση ως έπρεπε της Κτηματικής Υπηρεσίας, προχώρησε στις εργασίες, έσκαψε και έσπασε τμήμα του οικοπέδου, την ίδια ώρα που ο Δήμος Χίου κατέθεσε αίτημα αναστολής των εργασιών προς την Κτηματική Υπηρεσία και την Απομεντρωμένη Διοίκηση.

Η μισή ζημιά ωστόσο έχει γίνει...

Επαναχάραξη του αιγιαλού ζητά ο Δήμος 

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου, στην τελευταία συνεδρίασή του έλαβε απόφαση να  γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για τον επανακαθορισμό αιγιαλού παραλίας και παλαιού αιγιαλού στις περιοχές Μάρμαρο Καρδαμύλων, Μπέλα Βίστα και Καταρράκτη.

Μάλιστα η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου, έπειτα από μελέτη των παραπάνω περιπτώσεων, διαπίστωσε ότι στην περιοχή της Μπέλα Βίσταο αιγιαλός περιλαμβάνει εντός αυτού και τμήματα του δρόμου και των πεζοδρομίων και άρα, πρέπει να επανακαθοριστεί σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, ενέκρινε τον επανακαθορισμό του αιγιαλού στις περιοχές όπου υπάρχουν σφάλματα. Και αυτό γιατί, θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα εάν αρχίσουν να ξηλώνονται τα πεζοδρόμια και τα τοιχία σε περιοχές, όπως η Μπέλα Βίστα ή το Μάρμαρο.

Το δημόσιο πληρώνει και ξαναπληρώνει!

Στην κυριολεξία, θα κληθούμε να πληρώσουμε τα λάθη του παρελθόντος όταν για ένα πεζοδρόμιο, το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε για να το κατασκευάσει πριν κάποια χρόνια, σήμερα πληρώνει για να το ξηλώσει και αύριο θα κληθεί να το ξαναπληρώσει για να το ανακατασκευάσει!Κι όλα αυτά επειδή ο παραλιακός δρόμος της Μπέλα Βίστα δεν θα έχει πεζοδρόμιο για να κινούνται με ασφάλεια οι δημότες!

Έστω και τώρα η Κτηματική Υπηρεσία οφείλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ποιος θα πληρώσει για την ανεπανόρθωτη ζημιά; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για ότι προκύψει από εργασίες που σκοπό δεν έχουν να διαμορφώσουν κατάλληλα την περιοχή ή τον αιγιαλό, αλλά να αφήσουν ανοικτές πληγές; Ποιος θα διαμορφώσει στη συνέχεια το αλαλούμ των μπάζων όπως έχουν προκύψει σήμερα;

Αναμένουμε και θα επανέλθουμε. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ