18.11.2015 16:46

Τσίπρας: Υποχρέωση μας να σταματήσουμε τα ναυάγια στο Αιγαίο

Τεχνική συνεργασία των δύο ακτοφυλακών στο Αιγαίο και τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας εξήγγειλαν Τσίπρας - Νταβούτογλου.

Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να κάνουν περισσότερες ενέργειες για να αντιμετωπίσουν τα κυκλώματα που διακινούν πρόσφυγες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά την συνάντησή τους, ενώ είχαν προηγηθεί συνομιλίες και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Όπως είπε, η Τουρκία έχει σηκώσει ένα δυσβάσταχτο βάρος προσφυγικών ροών, ταυτόχρονα η Ελλαδα έχει δεχθεί τεράστιες ροές προσφύγων και τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα βήματα συντονισμού και συνεννόησης ώστε να χτυπήσουμε αποτελεσματικά τα δίκτυα των διακινητών. 

«Είναι ανθρωπιστική μας υποχρέωση να σταματήσει η ανθρωποθυσία στα νησιά του Αιγαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Είναι ανθρωπιστική μας υποχρέωση να σταματήσουμε τα ναυάγια στο Αιγαίο, συνέχισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το προσφυγικό πρόβλημα. «Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικές οι συνομιλίες της Ε.Ε. με την Τουρκία» διευκρίνισε.

«Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά και η Ε.Ε. πρέπει να αναλογιστεί την ευθύνη της και να αναλάβει μέρος του βάρους που της αναλογεί» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η συνεργασία των ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και η ανάπτυξη της συνεργασίας μέσω επιτροπών, με συναντήσεις που, όπως είπε, θα αρχίσουν συναντήσεις άμεσα.

Για τα ελληνοτουρκικά

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα, «δεν παραγνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν και ανοιχτά θέματα, που πρέπει να συζητιούνται με ειλικρίνεια και να υπάρχει σύνθεση».

«Έχουμε έναν κοινό ορίζοντα τεσσάρων ετών, αλλά πρέπει να κάνουμε γρήγορα» τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Για το Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι θα ενθαρρύνει και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να καταλήξουν σε μια βιώσιμη συμφωνία.

«Είμαστε μπροστά σε μία ευκαιρία, αλλά η λύση θα πρέπει να είναι στα πλαίσια των διεθνών κανόνων» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι επιθυμούμε μία λύση χωρίς τρίτους εγγυητές, εντός ενός πλαισίου ασφαλείας που θα διασφαλίσουμε.

Ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι μόνο μέσα από το διάλογο θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τα διμερή θέματα, ενώ σχετικά με το Αιγαίο, εξήγησε ότι επιδιώκουμε μία λύση για την ασφάλεια και τη συνεργασία.

«Κοινή μας αντίληψη είναι ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι μία θάλασσα εμπορίου, πολιτισμού και τουρισμού. Οι δύο λαοί έχουν μόνο να κερδίσουν, εάν συνεργαστούμε» πρόσθεσε. 

Δηλώσεις Νταβούτογλου

Από την πλευρά του, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε να συνεργαστεί σε τεχνικά ζητήματα με την Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση.

«Συνομιλούμε και με τη  Γερμανία,  καθώς η κ. Μέρκελ έχει προτείνει τη διεξαγωγή μίας συνομιλίας με τη συμμετοχή τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας» συμπλήρωσε. 

Η τουρκική κυβέρνηση θα λάβει κάθε είδους μέτρο έναντι του προσφυγικού και συριακού προβλήματος, δήλωσε ο Νταβούτογλου και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρχουν χερσαίες επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία.

Κατά την έναρξη των δηλώσεών του αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια σταθερή γειτνίαση και φιλία με την Ελλάδα.

«Υποδέχομαι με μεγάλη χαρά και τιμή τον Έλληνα πρωθυπουργό» είπε και αναφερόμενος στους δύο σεισμούς που έγιναν πρόσφατα στις δύο χώρες, σημείωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν κοινή θέση και κοινό μέλλον. 

Αναφερόμενος στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν διάφορες σχέσεις που έχουν κάποια προβλήματα, από τα οποία, όπως είπε, κάποιοι επωφελούνται.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ