15.10.2015 15:39

Αγκομαχώντας για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΧΙΩΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Με τη συζήτηση στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου να είναι σε εξέλιξη, βουλευτές και κυρίως πολίτες γίνονται θεατές σε ένα έργο που το είχαν παρακολουθήσει αντίστροφα, με τους ίδιους πρωταγωνιστές σε άλλους όμως ρόλους. Επί της ουσίας, στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν μέτρα που προβληματίζουν και αντιδράσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις απώλειες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή, ενώ παράλληλα τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να φέρει σειρά από εφαρμοστικές εγκυκλίους με τις οποίες θα ολοκληρώνει την πρώτη λίστα με τα προαπαιτούμενα που συμφώνησε με τους δανειστές.

Οι βουλευτές Χίου δεν προκαθορίζουν ξεκάθαρα τη στάση τους, ιδιαίτερα ο Ν. Μηταράκης αφού και η ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει συνολικά την τακτική που θα ακολουθήσει, ωστόσο σημειώνει ότι θα καταψηφίσει τα οριζόντια μέτρα και τις περικοπές των συντάξεων, ενώ ο Ανδρ. Μιχαηλίδης δράττεται της ευκαιρίας να σχολιάσει ότι εκείνοι που μέχρι πρότινος ήταν τιμητές του μνημονίου, τώρα ασκούν δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή του.

Ανδρέας Μιχαηλίδης: Τώρα μέτρα, μετά επαναδιαπραγμάτευση του χρέους

«Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνουν αναμφισβήτητα και μέτρα τα οποία είναι μακριά από τις προγραμματικές μας θέσεις, μέτρα σκληρά και επώδυνα για τον ελληνικό λαό. Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε τα  μέτρα να μην πλήξουν άμεσα τις λαϊκές τάξεις.

Πρέπει να επισημάνω ότι τα μέτρα αυτά επιβάλλονται από τους δανειστές, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και να ανοίξει ο διάλογος για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα αναπτυξιακής προοπτικής.

Ωστόσο, μου είναι ακατανόητο το γεγονός, ότι κάποιοι, ενώ ψήφισαν τον Ιούλιο τη συμφωνία, σήμερα αρνούνται την εφαρμογή της και κάποιο άλλοι, ενώ καλούσαν τον Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει άρον- άρον ό,τι του έδιναν οι δανειστές, σήμερα τον εγκαλούν για αναλγησία και μιλούν  για αντιλαϊκά μέτρα.

Είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται την κατάσταση και κρίνει τη στάση όλων μας».

Ν. Μηταράκης: Θα καταψηφίσουμε τα οριζόντια μέτρα και τις περικοπές

«Η Νέα Δημοκρατία ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη δεν θα μιμηθεί τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ επιδιώκοντας να κερδοσκοπήσει πολιτικά από τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών. Γι’ αυτό το λόγο είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι θα στηρίξουμε τις ρυθμίσεις που πράγματι οδηγούν στην αυστηροποίηση του πλαισίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ενισχύουν, ακόμη περισσότερο, τις διαδικασίες δημοσιονομικής διαχείρισης και πειθαρχίας.

Από εκεί και πέρα όμως, δεν πρόκειται να υποστηρίξουμε κανένα νέο φορολογικό μέτρο ή τις οριζόντιες περικοπές στους συνταξιούχους.  Θα καταψηφίσουμε αυτές τις ρυθμίσεις όχι μόνο γιατί σωρεύουν νέα βάρη στους πλέον αδύναμους, αλλά και γιατί θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είχε συμπεριφερθεί υπεύθυνα από τον Ιανουάριο.

Οι νέες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ με την κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που αφορούν άμεσα και τους νησιώτες, οι  επιβαρύνσεις στα εισοδήματα από τα ακίνητα, η κατάργηση της διάταξης για την εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων, η κατάργηση των συντάξεων των υπερηλίκων ανασφάλιστων , η μείωση των κατώτερων συντάξεων, οι τροποποιήσεις επί το δυσμενέστερο για τις 100 δόσεις κ.ο.κ. είναι μέτρα που δεν θα επιβάλλονταν σήμερα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δεν επέλεγαν τον δρόμο του λαϊκισμού και των υποσχέσεων.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο του πρώτου πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης είναι ότι δεν διαθέτει κανένα αναπτυξιακό πρόσημο και πυξίδα. Αντίθετα έχει καθαρά υφεσιακό χαρακτήρα που θα επιτείνει το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο». 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ