20.11.2015 17:36

«Ανήκει στο πάνθεον των κλασσικών Ελλήνων συγγραφέων»

ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ Ε.Ν. ΚΑΛΑΜΑΡΗ, ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ “ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ”

“Αν δεν έμενε στη Χίο, η Ειρήνη Νικολάκη –Καλαμάρη θα ανήκε στο πάνθεον των σύγχρονων Κλασσικών Ελλήνων συγγραφέων. Εδώ αδικείται».

Η μεγάλη κουβέντα ανήκει στον γνωστό Κύπριο,  Ομότιμο Καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Θράκης Ανδρέα Μάνο, ο οποίος παρουσίασε μαζί με τον Πανεπιστημιακό, ιστορικό και συγγραφέα Χρίστο Μπελλέ, το έβδομο βιβλίο της συγγραφέως, με τίτλο Μαντώ Μαυρογένους.

Το κοινό που γέμισε την αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Ελληνικό κάστρο την Τετάρτη απόλαυσε και την εκπληκτική απόδοση των κειμένων, από τον Μπάμπη Σαχτούρη και τη Λεμονιά Σταματουλάκη, που κυριολεκτικά χρωμάτισαν με δύναμη και ευαισθησία  την ατμόσφαιρα.

Ιστορικά γεγονότα

Ο Χρ. Μπελλές την αποκάλεσε «Κλασσική και καταξιωμένη  συγγραφέα, η οποία δεν μιμείται και δεν αντιγράφει». Χαρακτήρισε το έργο ιστορικό γιατί στηρίζεται σε γνωστά γεγονότα της επανάστασης του 1821.

«Αφηγείται την ζωή και την πορεία της μεγάλης αγωνιστρίας μέσα από ιστορικά στοιχεία και γεγονότα, πλέκει την ιστορία με το μυθιστόρημα με αριστουργηματική τεχνική, μέσα από τις αναμνήσεις της φανταστικής παραμάνας της Περεζιάς. Η Ειρήνη Νικολάκη Καλαμάρη βάζει στο στόμα της τη γραφή της, τη μετατρέπει σε συνεκτικό και συνδετικό  κρίκο με τα λίγα φανταστικά και τα πολλά πραγματικά ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα». Ο ίδιος μίλησε κυρίως γι’ αυτά, συνδέοντας τα με ιστορικά δεδομένα τα οποία γνωρίζει αναδεικνύει η συγγραφέας με την χρήση των στοιχείων που πήρε από τις βιβλιοθήκες της Πάρου, της Μυκόνου και της Χίου.

Η Χίος

«Η γραφή της είναι απλή αλλά στιβαρή, χρησιμοποιεί εκπληκτικά τη γλώσσα και τα ιδιώματα των τόπων και του καιρού για τον οποίο γράφει κάθε φορά», υποστήριξε ο Α. Μάνος. «Μέσα από το βιβλίο αυτό αναδεικνύεται πειστικότατα η πάντα επίκαιρη διαπίστωση ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της», πρόσθεσε.

«Σε όλα της τα έργα κατέχει περίοπτη θέση η Χίος. Σ’ αυτό, είναι καθηλωτική η περιγραφή των περιπετειών του κόσμου στη Σφαγή του 1822 σφαγή».

Την αγάπησα

Η ιδία συγγραφέας μιλώντας για το βιβλίο της τόνισε ότι αποφάσισε να γράψει για τη Μαντώ, όταν είδε στην τηλεοπτική  εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου», πόσο αχάριστα φέρθηκε η πατρίδα στους περισσότερους αγωνιστές της Επανάστασης και ειδικά στην Μυκονιάτισσα ηρωίδα.

«Θυσίασε την προσωπική ζωή και την περιουσία της στον αγώνα τον καλό. Την Μαντώ την αγάπησα, την πόνεσα, με γοήτευσε και αποφάσισα να γράψω την ιστορία της. Την αδίκησαν και την απογοήτευσαν ακόμη και οι πολυτιμότεροι άνθρωποι στη ζωή της. Οι γονείς της που διαφώνησαν με την απόφαση να αγωνισθεί για την ελευθερία του τόπου της, ο κόσμος αλλά ακόμη και αυτός που αγάπησε όσο τίποτα άλλο στη ζωή της. Ο Πρίγκιπας Δημήτριος Υψηλάντης».

Στο τέλος η συγγραφέας ευχαρίστησε ονομαστικά όλους όσους τη βοήθησαν στη συγγραφή του βιβλίου και  υπόγραψε τα αντίτυπα  που αγόρασε το ακροατήριο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ