19.10.2015 12:51

Από τις 23 ιδιωτικοποιήσεις, μόλις 9!

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 30 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΕ ΤΣΑΚΛΩΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑΘΑΚΗ

Κοινή ερώτηση υπέβαλαν η Νίκη Κεραμέως, ο Νότης Μηταράκης και 29 ακόμη Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Σταθάκη, Οικονομικών, κ. Τσακαλώτο και Επικρατείας, κ. Παππά αναφορικά με τη διγλωσσία της Κυβέρνησης ως προς το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς στις μνημονιακές δεσμεύσεις αναφέρονται 23 ιδιωτικοποιήσεις, ενώ στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα μόλις 9. Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με το ν. 4336/2015 (ΦΕΚ 94 Α’, 14/08/2015) (εφεξής «Τρίτο Μνημόνιο»), η Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προχωρήσει με το υπό εξέλιξη πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, βάσει του Σχεδίου αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων (AssetDevelopmentPlan, «εφεξής ADP») που ενέκρινε το ΤΑΙΠΕΔ στις 30/7/2015. Μάλιστα ρητά προβλέπεται ότι το ADPαποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Τρίτου Μνημονίου, ως παράρτημά του, ενώ το ίδιο προβλέπεται και για τον κατάλογο των κρατικών δράσεων σε εκκρεμότητα που έχει ήδη εγκριθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, και φέρει ημερομηνία 23/7/2015. Το Τρίτο Μνημόνιο έγινε νόμος του κράτους στις 14 Αυγούστου 2015, δίχως οι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να έχουν λάβει γνώση του περιεχομένου των δύο ανωτέρω παραρτημάτων του, παρότι αυτά είχαν καταρτιστεί τον μήνα πριν από την ψήφιση του Τρίτου Μνημονίου και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του. Μέχρι σήμερα, τα παραρτήματα αυτά δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί στους Βουλευτές, ωστόσο μπορεί κανείς να τα μελετήσει στην αγγλική γλώσσα στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στα παραρτήματα αυτά περιγράφονται λεπτομερώς η τρέχουσα κατάσταση των ιδιωτικοποιήσεων για όσες βρίσκονται σε εξέλιξη, οι επόμενες ενέργειες, το χρονοδιάγραμμα δράσης, καθώς και οι τιθέμενοι ποσοτικοί στόχοι. Πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση είκοσι-τριών (23) περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου που θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός της επόμενης τριετίας. 

Ωστόσο, στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα κατά την προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου 2015, στο κεφάλαιο 2.2. (σελ. 65-67), υπάρχει διακριτό υποκεφάλαιο 2.2.7 για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Εκεί, αφού απαξιώνεται «η νεοφιλελεύθερη αφήγηση» σύμφωνα με την οποία «οι ιδιωτικοποιήσεις συμβάλλουν στην αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», εκφράζεται απερίφραστα η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούσαν ταχύτατη εκποίηση της περιουσίας του ελληνικού λαού», καθώς επρόκειτο για σκανδαλώδεις αναγκαστικές πωλήσεις. Στη συνέχεια, περιγράφεται το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων – ως επίτευγμα της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – το οποίο  περιλαμβάνει μόνο εννέα (9) ιδιωτικοποιήσεις εντός της επόμενης τριετίας και αποτρέπει το προηγούμενο σχέδιο για τις είκοσι-τρεις (23) ιδιωτικοποιήσεις.  

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

-    Πώς εξηγείτε τη διαφορετική αποτύπωση των υποχρεώσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, στον ψηφισμένο νόμο του κράτους και στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

-    Εν τέλει, προτίθεστε να προβείτε στις είκοσι-τρεις (23) ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες έχετε δεσμευθεί στο Τρίτο Μνημόνιο στο όνομα της Ελληνικής Δημοκρατίας, ή στο μειωμένο κατάλογο των εννέα (9) ιδιωτικοποιήσεων, για τις οποίες δεσμεύεστε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

Νίκη Κ. Κεραμέως
Χαράλαμπος Αθανασίου
Ιωάννης Ανδριανός
Γεώργιος Βαγιωνάς
Απόστολος Βεσυρόπουλος
Κωνσταντίνος Βλάσης
Σοφία Βούλτεψη
Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
Αθανάσιος Καββαδάς
Νικήτας Κακλαμάνης
Άννα Καραμανλή
Κωνσταντίνος Καραμανλής
Θεόδωρος Καράογλου
Κωνσταντίνος Κατσαφάδος
Χρήστος Κέλλας
Όλγα Κεφαλογιάννη
Ιωάννης Κεφαλογιάννης
Κωνσταντίνος Κουκοδήμος
Γεώργιος Κουμουτσάκος
Δημήτριος Κυριαζίδης
Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης
Κυριάκος Μητσοτάκης
Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη
Χρήστος Μπουκώρος
Βασίλειος Οικονόμου
Αικατερίνη Παπακώστα - Σιδηροπούλου
Χρήστος Σταϊκούρας
Κωνσταντίνος Τζαβάρας
Θεόδωρος Φορτσάκης
Μάξιμος Χαρακόπουλος
Κωνσταντίνος (Κωστής) Χατζηδάκης

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ