20.10.2015 12:05

Εορτάζει ο Άγιος Δημήτριος Τσαγκαράδων

Την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου (ημέρα εορτής του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, προστάτη των εμπόρων και επισκευαστών υποδημάτων και δερμάτινων ειδών της Χίου) πανηγυρίζει με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Τσαγκαράδων του Σωματείου Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου.

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου και ώρα 5:30 μ.μ. θα αρχίσει ο Μεγάλος Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου.

Την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου και ώρα 7 π.μ. θα αρχίσει ο Όρθρος και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία.

Ενημερώνονται όσοι θέλουν να προσκυνήσουν ότι ο Ιερός Ναός Αγ. Δημητρίου Τσαγκαράδων, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου θα είναι ανοικτός από τις 11:30πμ έως αργά το βράδυ και την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, θα παραμείνει ανοικτός όλη την ημέρα.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Λίγο μετά το μοναστήρι της Παναγίας της Βοήθειας καθώς ο δρόμος προχωράει προς τις Καρυές και λίγα μέτρα μετά τον ανισόπεδο κόμβο του Αγίου Αρτεμίου στα δεξιά προβάλει αρχοντικά στην κορυφή του λόφου το ολόλευκο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου των Τσαγκαράδων. Ένα γραφικό εξωκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλύτη, μια ζωγραφιά που μυρίζει χιώτικο θυμάρι και θείο μοσχολίβανο.

Η κοινή πορεία της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου Τσαγκαράδων και των υποδηματοποιών της Χίου άρχισε το έτος 1834 όταν η πίστη και η ευσέβεια των τσαγκάρηδων οδήγησαν τη συντεχνία των υποδηματοποιών της Χίου να αγοράσει το λόφο του Αγίου Δημητρίου που στην κορυφή του βρίσκονταν το κατεστραμμένο εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου, γνωστό σήμερα σαν Άγιος Δημήτριος Τσαγκαράδων. Το συμφωνητικό της αγοράς του λόφου του Αγίου Δημητρίου έγινε με κάθε επισημότητα στο μνημονείο της Χίου και το υπέγραψαν και οι τρεις μνήμονες των τριών τμημάτων της πόλεως Κ. Χριστοφορίδης, Μ. Καλλιπέτης και Δ. Βλαστός. Κατόπιν η Συντεχνία των Υποδηματοποιών επισκευάζει το εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου και εξωραΐζει τον λόφο του.

Το 1867 γίνεται η πρώτη επισκευή του ναού.

Το 1858 και το 1890 σε συνεργασία με τους όμορους ιδιοκτήτες (Λωβοκομείο και Εκκλησία των Καρυών) επισκευάζεται η περίφραξη του λόφου στα σημεία που είχε καταστραφεί από το χρόνο και γίνεται ο ακριβής καθορισμός των ορίων της ιδιοκτησίας της Συντεχνία των Υποδηματοποιών που αποτελείται «εκ του λόφου εφ’ ου κείται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και άπασας τας γαίας τας κείμενας επί των καταχυμάτων αυτού μέχρι των κατωτάτων σημείων».

Το 1911 ο τουρκικός στρατός έφτιαξε οχυρώματα στο λόφο του Αγίου Δημητρίου Τσαγκαράδων και τοποθέτησαν εκεί 4 τηλεβόλα και μερικά μυδραλιοβόλα.

Στις 12-11-1912 τμήμα του Ελληνικού Στρατού αποτελούμενο από 25 αξιωματικούς και 850 οπλίτες μαζί με ένα ουλαμό πυροβόλων καταλαμβάνει χωρίς μάχη τα ήδη εγκαταλελειμμένα Τούρκικα οχυρώματα στο λόφο του Αγίου Δημητρίου των Τσαγκαράδων και επιτίθεται κατά των Τούρκων που είχαν καταφύγει στις Καρυές. Στο λόφο του Αγίου Δημητρίου των Τσαγκαράδων παρέμειναν Έλληνες στρατιώτες φιλοξενούμενοι από τη Συντεχνία των Υποδηματοποιών της Χίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 1913.

Το 1917 οι υποδηματοποιοί της Χίου ενώνονται σε ένα σωματείο στο οποίο μεταβιβάζεται ιδιοκτησιακά το εξωκκλήσι και ο λόφος του Αγίου Δημητρίου.

Το Μάιο του 1919 κεραυνός καταστρέφει τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου των Τσαγκαράδων. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου ξαναχτίζεται γρήγορα και τον Οκτώβριο του 1919 ο ανακαινισμένος ναός είναι έτοιμος.

Το 1930 το Σωματείο Υποδηματοποιών αναθέτει σε δικηγόρο υπόθεση παράνομης εξαγωγής πέτρας από τον λόφο του Αγίου Δημητρίου Τσαγκαράδων.

Το 1938 επισκευάζεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και το 1940 επισκευάζεται το παλιό κελί και χτίζεται καινούργιο.

Το 1939 και το 1949 γίνονται από το Σωματείο Υποδηματοποιών σημαντικές προσπάθειες δενδροφύτευσης και επισκευάζεται η περίφραξη του λόφου του Αγίου Δημητρίου.

Το 1942 το Σωματείο Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου προσλαμβάνει αγροφύλακα για την φύλαξη του λόφου του Αγίου Δημητρίου γιατί είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο να κόβονται δέντρα και να καταστρέφονται οι δεντροφυτεύσεις που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια.

Τον Απρίλιο του 1946 κόβεται παράνομα ο αιωνόβιος πεύκος που υπήρχε στον λόφο του Αγίου Δημητρίου των Τσαγκαράδων και αποτελούσε το σύμβολο της περιοχής. Γίνονται οι ανάλογες ενέργειες από το Σωματείο Υποδηματοποιών και βρίσκονται οι ένοχοι.

Τον Οκτώβριο 1952 με δαπάνη του Σωματείου Υποδηματοποιών χαράζεται στο λόφο του Αγίου Δημητρίου Τσαγκαράδων ο δρόμος που φτάνει μέχρι το εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου.

Το 1964 κατόπιν αποφάσεως του Σωματείου Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου παύει η ενοικίαση του λόφου του Αγίου Δημητρίου ως βοσκότοπου και κηρύσσεται αναδασωτέα.

Το 1978 ο στρατηγός Βορριάς, σε συνεργασία με τους υποδηματοποιούς και υποδηματοπώλες της Χίου, οραματίζεται την κατασκευή μνημείου πεσόντων στο λόφο του Αγίου Δημητρίου Τσαγκαράδων. Η ιδέα αυτή πέφτει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και τελικά εγκαταλείπεται.

Το Μάρτιο του 1989 αναβίωσε στο λόφο του Αγίου Δημητρίου ο διαγωνισμός χαρταετού σε συνεργασία της Περιηγητικής Λέσχης με το Σωματείο Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου.

Το 1990 ιδρύεται, από το Σωματείο Υποδηματοποιών, το Μουσείο Υποδηματοποιών μέσα στον αύλειο χώρο του Αγίου Δημητρίου Τσαγκαράδων.

Το 1992 επισκευάζεται η περίφραξη του λόφου του Αγίου Δημητρίου και οι είσοδοι επί της κεντρικής οδού Χίου-Καρυών.

Το 1998 καταστροφική πυρκαγιά καίει το δάσος του Αγίου Δημητρίου Τσαγκαράδων χωρίς να προκαλέσει ζημιές στο ναό και στα βοηθητικά του κτίσματα. Αμέσως το Σωματείο Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου και τα μέλη του με ιδίους κόπους και δαπάνες καθαρίζουν και διαμορφώνουν το λόφο και ξεκινούν τη δεντροφύτευση του.

Σήμερα ο προσκυνητής αντικρίζει σκορπισμένο πυκνά-πυκνά το πράσινο των δέντρων να στρώνει ένα πλατύ χαλί από τους πρόποδες ίσαμε τη κορφή και εκεί να ξεμυτίζει ανάλαφρα η εκκλησούλα του Αϊ Δημήτρη των Τσαγκαράδων, του «Αϊ Δημήτρη του εν τω μαγευτικό τοπίο» όπως αξίωναν οι τσαγκάρηδες στις αρχές του 20ου αιώνα να ονομάζουν το εκκλησάκι τους.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ