9.12.2015 21:11

Καβγάς για τα «σταθερά» ανταποδοτικά τέλη [ΒΙΝΤΕΟ]

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΙΩΣΗ

Σε κόντρα μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, κυρίως για τον τρόπο που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα, εξελίχθηκε η συζήτηση των ανταποδοτικών τελών του Δήμου για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό για το 2016.

Η πρόθεση της δημοτικής αρχής να εισάγει το ζήτημα στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα άναψε φωτιές με τον συνδυασμό Λαμπρινούδη να τονίζει ότι ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν μπορεί να συζητείται μέσα σε λίγα λεπτά.

«Φθάσαμε τον στόχο μας»

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Στρ. Γδύση, η υπηρεσία εκτίμησε ότι το ποσό των 5 εκ. ευρώ που συγκεντρώθηκε μέσα στο έτος και που ανέρχεται στα 5 εκ. ευρώ θεωρήθηκε ικανοποιητικό με αποτέλεσμα να μην προκύπτει κανένας λόγος για αύξηση των ανταποδοτικών.

«Υψηλά τέλη, ελάχιστα αποτελέσματα»

Στην επιλογή της δημοτικής αρχής να εξαντλήσει την τιμολογιακή πολιτική του Δήμου μέσα σε ολιγόλεπτη συζήτηση αναφέρθηκε ο Π. Λαμπρινούδης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «οι ανταποδοτικές υπηρεσίες υποβαθμίζονται κάθε ημέρα παρά την αύξηση των τελών από τη δημοτική αρχή. Ακούστε τι λένε στις γειτονιές και στα χωριά. Το επίπεδο καθαριότητας στο νησί παραμένει στην χειρότερή του μορφή».

«Έπρεπε να υπάρξει μείωση»

Στην ανισοκατανομή των δημοτικών τελών που πλήττουν τα κυρίως τα λαϊκά στρώματα, αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μ. Σκούφαλος.

«Μία δημοτική αρχή μπορεί να λειτουργεί με έλλειμμα και να το μεταφέρει από χρονιά σε χρονιά όπως ο Π. Λαμπρινούδης, ή να χαρατσώνει άμεσα όπως η νυν δημοτική αρχή. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν μειώσεις στα λαϊκά νοικοκυριά και μεγάλη αύξηση στους έχοντες, αυτοί ας πληρώσουν ακριβά ανταποδοτικά τέλη», δήλωσε καταψηφίζοντας ο κ. Σκούφαλος.   

«Τα χρήματα πιάνουν τόπο»

Των επιλογών της δημοτικής αρχής να διατηρήσει σταθερά τα ανταποδοτικά τέλη, υπεραμύνθηκε ο Δήμαρχος λέγοντας ότι για πρώτη φορά η υπηρεσία καθαριότητας δεν αντιμετωπίζει την ετήσια τρύπα των 500.000 ευρώ που καταγράφονταν κάθε χρόνο επί ημερών Λαμπρινούδη.

« Για πρώτη φορά από πέρυσι ξεκινήσαμε μία σωστή πρόσληψη ανθρώπων ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας. Πέρασε πολύ δύσκολα στην αρχή της θητείας μας  εξαιτίας των επιλογών της προηγούμενης δημοτικής αρχής  εξαιτίας του τρόπου προσλήψεων προσωπικού αλλά και λόγω της ολιγωρίας εκ μέρους της κυβέρνησης. Όμως για πρώτη φορά έχουμε το πολιτικό θάρρος να πούμε στον πολίτη ότι τα χρήματα που πληρώνει πιάνουν τόπο», είπε ο Μ. Βουρνούς.

Τελικά έπειτα από συζήτηση 45 περίπου λεπτών η πρόταση για επιβολή δημοτικών τελών στα ίδια επίπεδα με το 2015 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τον συνδυασμό Λαμπρινούδη να απέχει και τις παρατάξεις «ΛΑΣ» και «Χιακή Συμπολιτεία» να καταψηφίζουν. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ