13.10.2015 15:46

Κίνητρα για την τουριστική ανάκαμψη ζητούν τοπικοί φορείς

ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ

Στην αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του μεταναστευτικού στον τουρισμό του νησιού αλλά και στην «υπενθύμιση» στην κεντρική διοίκηση ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έχουν καταβάλει φορείς και κάτοικοι, οι προοπτικές για τον τουρισμό παραμένουν δυσοίωνες, προσανατολίζεται ο Δήμος Χίου και συγκεκριμένα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημ. Καράλης. Το θέμα ξεκίνησε μετά από τα σχέδια του υπουργείου Τουρισμού να προχωρήσει σε καμπάνια προβολής της Λέσβου και τη Κω, αγνοώντας ότι στο πρόβλημα συνεισφέρουν όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Η κατεύθυνση

Η στρατηγική της Περιφέρειας στις επαφές της το τελευταίο διάστημα με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. αλλά και με την κυβέρνηση, μετά και την τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο πριν περίπου ένα μήνα,   είναι η καλλιέργεια κλίματος υπέρ της αναγκαιότητας παροχής αντισταθμιστικών μέτρων για την αντιστροφή  του πλήγματος στον τουρισμό αλλά και για την τόνωση των τοπικών κοινωνιών που έχουν πληγεί από τους τεράστιους πληθυσμούς προσφύγων που έχουν δεχτεί τα νησιά, και κυρίως Λέσβος, Κως και Χίος.

Η σύσκεψη

Στη σύσκεψη στη Λέσβο που είχε πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΟΤ και του Αναπληρωτή Γραμματέα  του υπουργείου Τουρισμού, είχε αποφασιστεί η άμεση σύσταση ομάδας εργασίας για την τουριστική προβολή της Λέσβου και τη διαχείριση της κρίσης, η οποία και θα λαμβάνει προτάσεις προς επεξεργασία από όλους τους φορείς του νησιού που εμπλέκονται στον τομέα του τουρισμού.  Στο συγκεκριμένο «πακέτο» μέτρων φαίνεται να προσχώρησε τελευταία και η Κως με περιρρέουσες φήμες να κάνουν λόγο για... αποκλεισμό της Χίου.

Σταθήκαμε στο ύψος μας

Αναλογικά με την τουριστική κίνηση σαφώς το νησί μας βρίσκεται τελευταίο στη λίστα, όμως σε συνάρτηση με τον πληθυσμό των προσφύγων που έχει δεχτεί, είναι στη δεύτερη θέση μετά τη Λέσβο και γι αυτό και οι προσπάθειες του αντιδημάρχου εντείνονται σε ότι αφορά την πίεση προς την Περιφέρεια. Ας μη λησμονούμε δε ότι η Χίος υποδέχεται πρόσφυγες τα τελευταία 8 χρόνια σε μόνιμη βάση, όταν προφανώς στα άλλα νησιά το θέμα αυτό δεν ήταν καν γνωστό. Μάλιστα χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι», σύσσωμη η κοινωνία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των προσφύγων με την άριστη καθοδήγηση Λιμεναρχείου και Αστυνομίας που έχουν πλέον σωρευμένη εμπειρία πάνω στο θέμα.

Της επιστολής Καράλη προηγήθηκε άλλη μία, ανάλογου περιεχομένου, από το Επιμελητήριο Χίου, με την οποία όλος ο εμπορικός κόσμος συνυπογράφει το αίτημα της Χίου για να  συμπεριληφθεί στα ειδικά μέτρα και στην εξειδικευμένη τουριστική προβολή με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η στάση της Περιφέρειας και του υπουργείου θα δείξουν αν η προβολή και τα αντισταθμιστικά μέτρα θα έχουν λίγους ή όλους τους ενδιαφερόμενους αποδέκτες. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ