30.11.2015 15:22

Κυματοθραύστης η Ελλάδα

Η ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ ΙΣ. ΜΠΟΥΡΝΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΡΩΣΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ, ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΛΙΜΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΛΕΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

Η κρίση στις Ρωσοτουρκικές σχέσεις ακόμα και εάν η κατάσταση δεν κλιμακωθεί περεταίρω είναι σίγουρο πως ανοίγει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στις  πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, επηρεάζοντας όχι μόνο τις χώρες πλησίον των πρωταγωνιστών του επεισοδίου αλλά ολόκληρο τον πλανήτη.

 Το να μπορέσει κάποιος να αναλύσει το πώς ακριβώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από μία τέτοια εξέλιξη είναι προφανές πως είναι πρόωρο αλλά και δύσκολο να το κάνει, αφού η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη, όσο και ρευστή.

Παρ' όλα αυτά μια συζήτηση με τη διεθνολόγο Ισ. Μπουρνιά, μας ανοίγει ένα παράθυρο στη γειτονιά μας στις διεθνείς σχέσεις και στις εξελίξεις, ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε και να ερμηνεύσουμε ίσως την κατάσταση καλύτερα.

1. Το προχθεσινό επεισόδιο, προφανώς και δεν είναι μεμονωμένο αποτελεί κομμάτι μιας αλυσίδας γεγονότων, κι αλληλεπιδράσεων στην περιοχή. Τi ακριβώς γίνεται δίπλα μας και πόσο όλο αυτό πρέπει να μας προβληματίζει;

Φυσικά αυτά τα οποία γίνονται γύρω μας δεν θα μας αφήσουν ανεπηρέαστους.  Πολλά από αυτά είναι γεγονότα με ιστορική εξέλιξη.  Αυτό που πρέπει σίγουρα να προσέξουμε είναι με ποιους συνασπιζόμαστε και τι συμμαχίες κάνουμε, αλλά και πως αυτές επηρεάζουν τις σχέσεις μας με τους άλλους.

2. Περιγράψτε μας λίγο την κατάσταση. Σε αυτό το κομμάτι γης υπάρχουν πολλές φυλές κράτη και όλοι διεκδικούν και από κάτι. Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες και ποιες οι διεκδικήσεις Ρώσων, Κούρδων, Τούρκων κ.λπ

 Υπάρχουν κοντά δεκαοκτώ εκατομμύρια Κούρδων στην Ασία, που ζουν στο Ιράκ, Τουρκία, Συρία, Ιράν κ.λπ.  Αίτημά τους επί χρόνια είναι να αποκτήσουν δικό τους κράτος.  Από το ΝΑΤΟ τις  Η.Π.Α. την Αγγλία η Τουρκία θεωρείται ως μία δύναμη σταθερότητας σε μία ασταθής περιοχή.  Αυτή φυσικά η θεώρηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, υπεραπλούστευση, αν εξετάσει κανείς αυτά που συμβαίνουν τόσο στις εσωτερικές όσο και στις εξωτερικές σχέσεις της Τουρκίας.  Η Ρωσία από την άλλη είναι ένας δυναμικός παίκτης στο κομμάτι της ενέργειας, δεν θα επιτρέψει να χάσει αυτήν την πρωτοκαθεδρία, έχει και αυτή ανοικτά θέματα με όμορες χώρες.  Αλλά για τη Ρωσία έχει μεγάλη σημασία πως φαίνεται προς τα έξω ειδικά για το κύρος της χώρας.

3. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως σύντομα τα σύνορα θα αλλάξουν και πως οδεύουμε προς τη δημιουργία Κουρδικού κράτους. Τι πιστεύετε και τι θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει αύριο.  Σημαντικό είναι η Ελλάδα να είναι πολύ προσεκτική στις συμμαχίες της και να διαβάζει πίσω από τα κείμενα.

4. Και σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο η χώρα μας είναι οικονομικά αδύναμη, τραυματισμένη από την οικονομική κρίση. Πόσο ευάλωτη την κάνει αυτό στις όποιες αλλαγές επέλθουν;

Φυσικά η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις.  Αποτελεί τον «κυματοθραύστη» στα σύνορα της Ευρώπης υπό την έννοια ότι φυλάει τα σύνορα της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης παρά το ότι η ΕΕ δεν λειτουργεί με τη λογική συνόλου αλλά μεμονωμένων κρατών που βρίσκονται σε μία χαλαρή σχέση.  Δεν θα πρέπει όμως η Ελλάδα όντας τραυματισμένη από την οικονομική κρίση, να παίξει τον ρόλο του φτωχού συγγενή.  Η Ελλάδα έχει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, παράγει έργο για την ΕΕ είναι πυλώνας σταθερότητας, έχει στηρίξει την ένταξη πολλών νέων χωρών στην ΕΕ.  Η Ελλάδα έχει ρόλο να παίξει.  Εξ’ άλλου η κρίση δεν θα διαρκέσει για πάντα.

5. Ο Πούτιν κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία , για υποστήριξη του ισλαμικού κράτους.  Τι κινδύνους ελλοχεύει μια κλιμάκωση στην περιοχή;

Δεν νομίζω ότι η Τουρκία το κρύβει.  Εξάλλου, δεν το έχει αρνηθεί.  Μία κλιμάκωση ελλοχεύει όλους τους κινδύνους που μπορεί να έχει μία κλιμάκωση ειδικά στον τομέα της μυστικής διπλωματίας και τον συμμαχιών.

6. Ποιος ο ρόλος των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο σκηνικό αλλά και της ΕΕ;

Δεν νομίζω ότι οι Η.Π.Α. θέλουν να εμπλακούν σε αυτή τη φάση με συμβατικό στρατό.  Όσο για την ΕΕ βλέπω να λειτουργεί αποσπασματικά χωρίς συνολική πολιτική.  Πώς να το κάνουμε υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα!

7.  Ένα μεγάλο ζήτημα είναι το προσφυγικό και η πίεση που ασκείται από την ΕΕ για συνεργασία Ελλάδας Τουρκίας στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του. Τι έχετε να πείτε γι αυτό;

Η Ελλάδα και η Τουρκία καλό είναι να συνεργαστούν, υπό τον όρο ότι θα γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά συμφέροντα της κάθε χώρας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ