2.10.2015 11:57

Ο Κωνσταντίνος Παρθένης παραμένει στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ»

 
Με τον τίτλο «Θρησκευτικά θέματα στην Νεοελληνική Ζωγραφική/Ο Παρθένης και η ιερότητα της γραφής», η εικαστική έκθεση στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» σημειολογικά σηματοδοτεί καταρχήν, την τιμή και την ευλογία που επιδαψίλευσε στη Χίο η επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου.
Όπως τουλάχιστον στο προλογικό του σημείωμα χαρακτηρίζει  ο εμπνευστής και ιδρυτής του, καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, την επίσκεψη και τα εγκαίνια της Έκθεσης από τον προκαθήμενο  της Ορθοδοξίας, ως «ευλογία, τιμή και χαρά» και «ιστορική στιγμή για την πορεία του Ιδρύματος», είναι πασιφανές, ότι οι χάριτες αυτές διακτινίζονται στο νησί και την τοπική κοινωνία.
Και πώς να μην είναι έτσι, αφού  έκθεση παραμένει έως και την 28η Οκτωβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα  στο φιλότεχνο και μη κοινό, να την επισκεφθεί και να έρθει σε επαφή από κοντά, αρχικά με τον μεγάλο εικαστικό Παρθένη, αλλά και με άλλους δημιουργούς της θρησκευτικής τέχνης, απολαμβάνοντας ένα δείγμα από τους ανεκτίμητους θησαυρούς της Εθνικής Πινακοθήκης. Παράλληλα ο εκπαιδευτικός ρόλος του ιδρύματος επιτελείται με την ευχέρεια των σχολικών επισκέψεων, όταν ήδη αρκετά από τα σχολεία του νησιού έχουν περάσει από το μέγαρο της οδού Λιβανού.
Κεντρική Ιδέα της Έκθεσης
Όπως αναφέρεται και στον εξαιρετικό οδηγό που ειδικά εκδόθηκε για την περίσταση, η σύλληψη της έκθεσης πραγματοποιήθηκε πάλι ειδικά, για την πατριαρχική επίσκεψη, φέρει δε την υπογραφή και σφραγίδα της ίδιας της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, αφού οι δεσμοί μεταξύ Ιδρύματος και Ε.Π. παραμένουν ισχυροί και στενοί, με το πρώτο να είναι χορηγός επί των μελετών του μεγάλου έργου της επέκτασης της δεύτερης για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ.
Η κ. Πλάκα αναλύει στον οδηγό, το θρησκευτικό έργο του Παρθένη, τη διαδρομή και τα προσφιλή του θέματα, όπως ο Ευαγγελισμός, για τον οποίο περιγράφει αναλυτικά τις καινοτομίες που ο δημιουργός αποτυπώνει, όσο και την εξέλιξή του ειδικά στα θρησκευτικά του έργα. Βεβαίως το αυτό πράττει και για τα λοιπά έργα, όπως των Γύζη, Κόντογλου, Καπράλου, Τσόκλη , Ζέπου, αγνώστων αγιογράφων και λοιπών δημιουργών, των οποίων θρησκευτικά έργα περιλαμβάνονται.
Πρόκειται εν κατακλείδι για ένα εικαστικό γεγονός διαρκείας που συντελείται στην πόλη μας, μοναδικό από κάθε άποψη, γεγονός που σπάνια αντίστοιχο μπορεί να πραγματοποιηθεί, ιδίως αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, στην υπόλοιπη ελληνική περιφέρεια.
Η Έκθεση είναι επισκέψιμη, με ελεύθερη πάντα είσοδο, από Δευτέρα έως και Παρασκευή 9.00-15.00, αλλά και όλες τις Κυριακές, έως την 28η Οκτωβρίου, από τις 10.00 έως τις 15.00.
 
  
 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ