9.11.2015 17:27

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον "π"

«ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 22 ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ»

Δεν φοβάται για την ενότητα της παράταξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον "π" , περιγράφει τις αλλαγές που στοχεύει να φέρει στο κόμμα από τη βάση ως την κορυφή του, τους στόχους του για την παράταξη και για τη χώρα.

Πιστεύει ότι σύντομα η ΝΔ θα κληθεί να κυβερνήσει και γι αυτό οφείλει και πρέπει να είναι έτοιμη. Παράλληλα τάσσεται  κατά της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και τοποθετείται ξεκάθαρα για το μεταναστευτικό ζήτημα ζητώντας ο διαχωρισμός των προσφύγων να μη γίνεται στην Ελλάδα.

Υποτίθεται ότι η εκλογή νέου προέδρου, θα έβγαζε τη Νέα Δημοκρατία από την εσωστρέφεια στην οποία έχει περιέλθει. Τι δεν πήγε καλά και η αναμέτρηση των υποψηφίων πήρε τη μορφή εμφυλίου με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόμμα;

Από την πρώτη στιγμή της υποψηφιότητας μου και επανειλημμένα όλο αυτό το διάστημα παρότρυνα τους συνυποψηφίους μου σ’ έναν δημόσιο διάλογο, που δεν θα ήταν κατ’ ανάγκη στην τηλεόραση αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα, ώστε να ακουστούν οι θέσεις και οι απόψεις όλων μας. Δεν υπήρξε ανταπόκριση από όλους μέχρι στιγμής αλλά πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα χρόνος. Μια τέτοια συζήτηση δεν θα κάνει κανένα κακό στο κόμμα όπως λέγεται διότι είμαι πεπεισμένος ότι θα γίνει αμοιβαίο σεβασμό και πολιτισμένα. Απεναντίας, θα κάνει καλό στη Νέα Δημοκρατία και θα παροτρύνει τη συμμετοχή σε μια άκρως δημοκρατική εσωκομματική διαδικασία, εξόχως σημαντική για την παράταξη αλλά και πολιτικά δρώμενα στην χώρα μας. Με υπονοούμενα και δηλώσεις τρίτων δεν μπορεί να γίνει γόνιμος διάλογος για την επόμενη μέρα της κεντροδεξιάς. Η εκλογική διαδικασία στις 22 Νοεμβρίου θα κρίνει αν η Νέα Δημοκρατία επιλέξει να είναι ένα μικρό και κλειστό κόμμα σε συνεχή πορεία φθοράς ή θα γίνει ξανά μια μεγάλη παράταξη με δυναμική εξουσίας. Η Νέα Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τον διάλογο και δεν έχει τίποτε να φοβηθεί αν ειπωθούν αλήθειες.

Η βάση του κόμματος, ο απλός ψηφοφόρος για τον οποίο όλοι μιλάτε, ανησυχεί και τον απασχολεί έντονα το ενδεχόμενο της διάσπασης της παράταξης. Είμαστε κοντά σε μια τέτοια κατάσταση;

Επαναλαμβάνω η Νέα Δημοκρατία, όπως σήμερα εγώ την αντιλαμβάνομαι, αν εκλεγώ Πρόεδρος μπορεί να κερδίσει και να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών. Αν δεν το πίστευα αυτό όχι μόνο δεν θα διεκδικούσα την Προεδρία της, αλλά δεν θα ήμουν καν βουλευτής της. Και πάνω από όλα δεν θα διεκδικούσα την Προεδρία της με το ενδεχόμενο διάσπασης της παράταξης.

Ποια είναι η άποψή σας για τους αντιπάλους σας σ' αυτή την μάχη; Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών είστε διατεθειμένος να συνεργαστείτε μαζί τους;

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι είμαι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος να ηγηθεί της ανανέωσης της Νέας Δημοκρατίας. Αν δεν το πίστευα, αν δεν είχα σχέδιο, αν δεν ήμουν βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να προσελκύσει ξανά νέους ανθρώπους, τις πλέον παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, δεν θα ήμουν υποψήφιος. Υπηρετώ αυτή την παράταξη από τα 15 μου χρόνια κι ως Βουλευτής, Υπουργός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Δεν έφυγα ποτέ από την οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας και ούτε ποτέ θα το κάνω. Είτε ως Πρόεδρος της, είτε ως απλός στρατιώτης της, θα συνεχίσω να την υπηρετώ. Θα συνεχίσω να προασπίζομαι της θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας, των ίσων ευκαιριών και της αξιοσύνης απέναντι στον κρατισμό και τον εξισωτισμό προς τα κάτω του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Η μεσαία τάξη και ο αστικός κόσμος σήμερα αντιμετωπίζει όχι απλά μια φοροκαταιγίδα, αλλά έναν ανελέητο ταξικό πόλεμο. Η Νέα Δημοκρατία οφείλει τη στιγμή αυτή να ξεπεράσει οποιοδήποτε φοβικό σύνδρομο κι αν την διακατέχει και να ασκήσει δυναμική αντιπολίτευση βάσει εφαρμοσμένων πολιτικών προτάσεων. Στην Βουλή να διαμορφωθεί η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία και έτσι όπως τα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ, πολύ σύντομα θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι υποψήφιος πρόεδρος έχοντας το επώνυμο "Μητσοτάκης" και τι απαντάτε σ' αυτούς που μιλούν για ανάγκη να τελειώσουν τα τζάκια στην πολιτική ζωή του τόπου και σας ταυτίζουν μ' αυτά;

Είμαι πολύ περήφανος για το όνομά μου και για το γεγονός ότι είμαι γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Πιστεύω ότι είναι ο πιο αδικημένος πολιτικός της γενιάς του και αν τον είχαμε ακούσει, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση. Το επίθετο μου με βοήθησε να μπω στον στίβο της πολιτικής αλλά όπως έχω ξαναπεί μου έφερε και εμπόδια. Απέδειξα όμως στην πράξη ότι μπορώ να τα ξεπερνάω. Η Νέα Δημοκρατία δεν ανήκει σε κανένα τζάκι, αλλά μόνο στον υπέροχο κόσμο που βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια στο πλάι της και την στηρίζει. Ανήκει και σε αυτούς τους απλούς ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από κοντά της απογοητευμένοι και δελεασμένοι από ψεύτικες υποσχέσεις. Εγώ είμαι βέβαιος ότι έχω τον τρόπο και μπορώ να τον πείσω να γυρίσει πάλι κοντά μας.

Τα νησιά μας δοκιμάζονται από το μεταναστευτικό. Ποια είναι η άποψη σας, ποια πολιτική θα ακολουθούσατε εσείς για την αντιμετώπιση του ζητήματος;

Το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο ζήτημα, το οποίο μπορεί να λυθεί μόνο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη βάση του προσφυγικού είναι ο διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Το ευκταίο θα ήταν ο διαχωρισμός αυτός να μην γίνεται στην Ελλάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση οι πρόσφυγες οι οποίοι θα έπρεπε να απολαμβάνουν προστασίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να επιμερίζονται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες με βάση την οικονομική δύναμη. Οι δε οικονομικοί μετανάστες θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες από τις οποίες προήλθαν γιατί προφανώς δεν υπάρχει καμία δυνατότητα, τουλάχιστον στην Ελλάδα σήμερα να απορροφηθούν. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση επέδειξε χαρακτηριστική καθυστέρηση στο ζήτημα και τεράστια διαχειριστική ανεπάρκεια, την οποία ελπίζω ότι σύντομα θα διορθώσει.

Άλλο ένα ζητούμενο για τα νησιά είναι η μη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Πώς μπορεί να αποτραπεί, τι θα κάνατε αν κυβερνούσατε για αυτό το θέμα;

Είμαστε και θα είμαστε απέναντι σε νέους φόρους, είμαι κάθετος σε αυτό. Η χώρα δεν χρειάζεται φορολόγηση, χρειάζεται μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό και μόνο αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα: δουλειές, δουλειές, δουλειές!

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ