11.12.2015 10:53

Περιορισμένο ενδιαφέρον για τα νέα προγράμματα τουρισμού

• ΑΠΑΤΗΛΗ ΕΙΚΟΝΑ Η ΓΕΜΑΤΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Η εικόνα μιας σχεδόν γεμάτης  αίθουσας του Περιφερειακού Συμβουλίου οδηγούσε στο απατηλό συμπέρασμα της ύπαρξης ενδιαφέροντος για την παρουσίαση της «Έξυπνης Εξειδίκευσης» (RIS3) στον τομέα του τουρισμού, της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2014 -2020.

Μια πιο προσεκτική ματιά στη σύνθεση του ακροατηρίου, ωστόσο, ή η ανάγνωση του παρουσιολογίου, αποκάλυπτε ότι το πραγματικό ενδιαφέρον ιδιωτών – επαγγελματιών του τουρισμού ή νέων που αναζητούν την επαγγελματική τους πορεία, ήταν ελάχιστο. Ένδεια καινοτόμων ιδεών, αποθάρρυνση από απόπειρες του παρελθόντος ή αποτυχημένη διάδοση του μηνύματος στους πιθανούς ενδιαφερόμενους αποδέκτες; Το τριγωνικό αναπάντητο ερωτηματικό οδηγεί πάντως στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα, τη σοβαρή πιθανότητα ούτε οι ευκαιρίες της νέας Προγραμματικής Περιόδου να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς επιχειρηματιών στο νησί μας, την αναδιάταξη της σημερινής βαλτωμένης επιχειρηματικής τάξης του τουρισμού.

Η ανησυχία ενισχύεται από το γεγονός ότι ούτε οι «ενδιάμεσοι φορείς», επίσημοι και ανεπίσημοι, έδειξαν ενδιαφέρον για την παρουσίαση. Με εξαίρεση τον εκπρόσωπο της «Προμηθευτικής» κανένας άλλος δεν παρακολούθησε την παρουσίαση. Απόντες ακόμα και οι ιδιώτες μελετητές, ενώ είδηση θα ήταν η παρουσία εκπροσώπων του Επιμελητηρίου ή άλλων κλαδικών τουριστικών φορέων, με την εξαίρεση εκπροσώπων της Ένωσης Ξενοδόχων.

Πως θα φτάσει επομένως στον δυνητικό αποδέκτη η έγκαιρη πληροφόρηση; «Δεν βλέπω την κρίσιμη ηλικιακή ομάδα που θα μπορούσε να ενδιαφερθεί. Δεν καταφέραμε να τους φέρουμε. Χρειάζεται ένα σταθερό σφυροκόπημα συναισθημάτων και ανθρώπων», διαπίστωσε ορθά στην παρέμβαση του ο δήμαρχος Χίου. Και στον ίδιο βέβαια επιμερίζεται ευθύνη για το γεγονός ότι ενάμιση χρόνο τώρα ο Δήμος δεν έχει κατασταλάξει ποιο θα είναι το αναπτυξιακό του εργαλείο για να διαχειριστεί τις προσκλήσεις οι οποίες αναμένονται μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Ο Μαν. Βουρνούς απέδωσε την ευθύνη στην τραγική οικονομική κατάσταση που παρελήφθησαν ΕΤΑΧ και Προμηθευτική και δεσμεύτηκε για τη σύντομη απόφαση εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Αντίθετα σιγή ιχθύος από την περιφερειακή αρχή, που έκανε ότι δεν άκουσε τη δική της ανάλογη ευθύνη για την ΕΝΑ Χίου.

Οι υποδείξεις

Στην έλλειψη ιδεών προσδιόρισε το πρόβλημα ο προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, Γ. Πλακωτάρης. «Το κυρίαρχο στην Ελλάδα είναι ότι δεν έχουμε συζητήσει συνεργατικά για το τι θέλουμε», ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι πιο καλές επιχειρήσεις είναι αυτές που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί, γιατί έχουν βάλει τον κόπο τους. «Μην περιμένετε το πρόγραμμα για να κάνετε δουλειά. Τότε είναι προδιαγεγραμμένη η αποτυχία. Διαμορφώστε το όραμα, την επιχειρηματική ιδέα και θα βρεθεί πρόγραμμα για να τα καλύψει», συμπλήρωσε.

Προτεραιότητα στην ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας, χωρίς να αμελούνται οι υποδομές, δίνει η νέα Προγραμματική Περίοδος κατά τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Πανταζάτο. Χαρακτήρισε μετρίως καινοτόμο το ελληνικό σύστημα καινοτομίας, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις ξοδεύουν κατά 80% λιγότερα στην έρευνα από ότι οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Προέτρεψε τους φορείς να προωθήσουν ολοκληρωμένες λύσεις και όχι μεμονωμένες ενέργειες και τέθηκε στη διάθεση τους για τεχνική βοήθεια.

Το φωτεινό παράδειγμα….

Σε μια διαδικασία με αρκετή δόση χαλαρότητας, καθώς ιδιαίτερα η εισήγηση του  Πανεπιστημίου απευθύνονταν σε φοιτητές και λιγότερο σε επιχειρηματίες, ξεχώρισε η παρουσίαση του τρόπου δράσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Λέσβου. Ο κινητήριος μοχλός του, Ν. Ζούρος, περιέγραψε την επιτυχία του φορέα γύρω από το απολιθωμένο δάσος να συμπαρασύρουν τη λειτουργία τους πολλές μικρές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής του Σιγρίου.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος παρουσίασε και το ύψος των ενισχύσεων ανά κατηγορία επένδυσης, από εσφαλμένη προτεραιότητα έμεινε στο τέλος του θεματικού εργαστηρίου και τελικά η σημαντική του εισήγηση πέρασε σχεδόν απαρατήρητη.

… και τα δομικά προβλήματα

Τελικά η διοργάνωση του θεματικού εργαστηρίου «Αλυσίδα αξίας του Τουρισμού» ολοκληρώθηκε ως μια συμβατική υποχρέωση του προγράμματος κι είναι αμφίβολο αν πέτυχε κάποιον  από τους στόχους της.

Δεν μπόρεσε να κρύψει και τα δομικά προβλήματα όλων των προγενέστερων προγραμμάτων, πολλαπλασιασμένα πια στο ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας της σημερινής ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας.

Σε επίπεδο δημοσίων παρεμβάσεων ούτε ο Δήμος Χίου, ούτε η Περιφερειακή Ενότητα εμφανίζονται έτοιμοι να υποβάλλουν κάποια σοβαρή πρόταση. Δεν διαθέτουν πιστώσεις για την εκπόνηση μελετών, γεγονός που πολλαπλασιάζει το πρόβλημα κι αφήνει ελεύθερο χώρο στο Πανεπιστήμιο να καταθέτει προτάσεις, ελάχιστα προσαρμοσμένες στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Για τους ιδιώτες είναι πασιφανές ότι η συμμετοχή στην «Έξυπνη Εξειδίκευση» αφορά σχεδόν αποκλειστικά επιχειρήσεις με διάρκεια στο χρόνο και ικανοποιητικά οικονομικά αποθέματα, αν υπάρχουν στις μέρες μας, καθώς οι ιδέες νέων επιχειρηματιών σκοντάφτουν στην έλλειψη της ιδιωτικής συμμετοχής και την απροθυμία συνεργασίας του τραπεζικού συστήματος.

Ο φόβος επομένως να μην καινοτομήσουμε είναι και τώρα υπαρκτός. Μακάρι να μην είναι και βέβαιος.

 

 

«Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ»

Από το Σικάγο στη Ρωσία και τη Χίο!

Την προαναγγελία παρουσίασης και στη Χίο της εξαιρετικής έκθεσης «Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Λέσβου ανακοίνωσε από το βήμα του θεματικού εργαστηρίου «Αλυσίδα αξίας του Τουρισμού» η περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου.

Η έκθεση αυτή την περίοδο παρουσιάζεται στο Ελληνικό Μουσείο του Σικάγο,  ενώ πρόθεση της Περιφέρειας είναι η χρηματοδότηση της για την παρουσία της και στη Ρωσία τους επόμενους μήνες.

Στόχος της κ. Καλογήρου είναι το καλοκαίρι να παρουσιαστεί και στη Χίο, στις εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου «Γ. Καλουτάς», ώστε να αποτελέσει έναν επιπλέον σοβαρό λόγο ελκυστικότητας του νησιού μας ως προορισμός.

Φυσικά απομένει η συμφωνία για την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς, καθώς, όπως αποκάλυψε ο κ. Ν. Ζούρος στον «π», κατά το παρελθόν ζητήθηκε η συμβολή για το συγκεκριμένο σκοπό οικονομικών παραγόντων του νησιού, χωρίς ανταπόκριση.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ