27.10.2015 14:02

«Ποιος αποφάσισε δάνειο 2 εκατομμυρίων;»

ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. ΓΙΑΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Λάδι στη φωτιά έριξαν πρόσκαιρα οι καταγγελίες της παράταξης «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο» και του πρώην περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή κατά της Χρ. Καλογήρου, με αφορμή την πρόθεσή της να λάβει δάνειο 2εκ. ευρώ από την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκειμένου να κατασκευαστεί χώρος φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών από τη Συρία και το Αφγανιστάν στη Μυτιλήνη.

Η πλευρά Γιακαλή καταφέρθηκε κατά της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την λήψη του δανείου των 2εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα υποστηρίζει, μέσα από μια σειρά ερωτημάτων που εθέτε, ότι δεν υπήρχε ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου, άφηνε αιχμές για έξοδα και ταξίδια στο Παρίσι από μη θεσμικά όργανα της Περιφέρειας, εξέφραζε επιφυλάξεις για τον τρόπο αποπληρωμής του δανείου και τους όρους με τους οποίους συμφωνήθηκε ζητώντας απαντήσεις.

«Δεν το αφήνει... η μικροπολιτική»

Τις αναφορές Γιακαλή απάντησε η Περιφέρεια με ανακοίνωσή της, δίνοντας ουσιαστικά και όλες τις διευκρινήσεις που χρειάζονταν, κάνοντας λόγο για μικροπολιτική και εντυπώσεις. 

Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή δεν κάνει εκπτώσεις σε θέματα νομιμότητας και διαφάνειας. Αυτό το έχει ήδη αποδείξει και θα συνεχίσει να το κάνει σε όλη τη διάρκεια της θητείας της.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις, το δάνειο δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας καθώς το έργο της κατασκευής χώρου φιλοξενίας θα χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου. «Η Τράπεζα καλύπτει το επενδυτικό κόστος ως διευκόλυνση χρηματοροών κατά πάγια τακτική, μέχρις ότου το έργο ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας. Το λειτουργικό κόστος των κέντρων αυτών καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το AMIF και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ», αναφέρει η κ. Καλογήρου στην απάντησή της, αναφέροντας ότι με την ολοκλήρωση της έγκρισης, το θέμα θα έρθει και στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας και στο Συμβούλιο. « Θα περιμέναμε ότι  η πολύχρονη θητεία του κ. Γιακαλή στο δημόσιο βίο των νησιών μας θα τον καθιστούσε περισσότερο προσεκτικό και με λιγότερο λαϊκισμό.

Η προσπάθεια που αρχίσαμε συνεχίζεται και απαιτεί τη συστράτευση όλων, όπως επιβάλλεται από τις κρίσιμες στιγμές που βιώνουν τα νησιά μας», καταλήγει η ανακοίνωση της Περιφέρειας. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ