20.11.2015 23:39

Τεχνικό πρόγραμμα Δήμου: 6.000 ευρώ ανά κοινότητα

Να διαχειριστούν τα ψίχουλα με τα οποία χρηματοδοτεί η κεντρική διοίκηση τους Δήμους κλήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής οι δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολιτεύσεων.

Ενδεικτικό της υποχρηματοδότησης είναι το γεγονός ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος Χίου διαχειρίζονταν μέσω ΣΑΤΑ ποσά άνω των 2 εκ. ευρώ, φέτος έχει να διαχειριστεί μόλις 1,2 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που αντιστοιχεί ανά κάτοικο συνολικά από το Τεχνικό Πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των 21 ευρώ τη στιγμή που η κάθε κοινότητα θα λάβει κάτι λιγότερο από 6.000 ευρώ για όλο το 2016  προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της.

Μ. Βουρνούς: "Ζούμε την απόλυτη φτώχεια"

Στην επιλογή της κεντρικής διοίκησης να υποχρηματοδοτήσει τους Δήμους αναφέρθηκε στα λεγόμενά του ο Δήμαρχος Χίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: "Το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα έχει να διαχειριστεί ένα κλάσμα των ποσών που δίνονταν στο παρελθόν για τις ανάγκες της Χίου. Αυτό που έχουμε τώρα είναι το 1/8 των όσων έπαιρναν οι δήμοι τα προηγούμενα χρόνια", δήλωσε ενώ λίγο αργότερα είπε: " Ή ξοδεύαμε χρήματα σε λάθος πράγματα τα προηγούμενα έτη ή ζούμε την απόλυτη φτώχεια. Τα χρήματα που αντιστοιχούν στην κάθε κοινότητα είναι 6.000 ευρώ . Υπάρχουν δύο προτάσεις  Ή αρνούμαστε την πραγματικότητα ή θα πρέπει να διαμαρτυρηθούμε και σε κάθε ευκαιρία να διεκδικήσουμε περισσότερα. Η υπεύθυνη στάση είναι να προσπαθείς να διαχειριστείς έστω και αυτά τα λίγα χρήματα. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να κρατήσουμε τα χωριά ζωντανά"

Π. Λαμπρινούδης: "Πρωτόγνωρες καταστάσεις"

Παντελή έλλειψη ονομαστικών έργων στα χωριά της Χίου εντόπισε τοποθετούμενος επί του θέματος ο πρώην Δήμαρχος Χίου Π. Λαμπρινούδης. Με τη φράση "Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι για γέλια και για κλάματα", ο επικαφαλής της αντιπολίτευσης διαπίστωσε ότι και πέρυσι παρά την πληθώρα έργων που είχαν ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκαν παρά ελάχιστα.

"Είναι ένα σχέδιο που απλά καλύπτει τις εκρεμμότητες των δύο προηγούμενων ετών" κατέληξε ο κ. Λαμπρινούδης.

 Ε. Φρεζούλη: "Πολύ φτωχό"

Έλλειψη οράματος αλλά και μελετών μέσω του ΕΣΠΑ που θα ωθούσαν το νησί προς αναπτυξιακή κατεύθυνση καταλόγισε με τη σειρά της η επικεφαλής της "Χιακής Συμπολιτείας Ε. Φρεζούλη λέγοντας ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει τα άκρως απαραίτητα κάτοντας διαχείριση της κατάστασης χωρίς πρόβλεψη για το μέλλον.

"Τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ είναι η μόνη λύση για αναπτυξιακά έργα. Γι αυτό θα έπρεπε να προβλεφθούν μελέτες να ωριμάσουν για ένταξη στη νέα προγραμματική περίοδο. Είναι σαφές ότι δεν καταγράφεται το όραμα της Δημοτικής Αρχής, δεν φαίνεται ποιος είναι ο  σχεδιασμός της".

Μ. Σκούφαλος: "Η φτώχεια δεν έχει τελειωμό"

"Το τεχνικό πρόγραμμα αποτυπώνει την πολιτική λιτότητας και φτώχειας γι αυτό και πετάξατε στο καλάθι όσα σας έδωσαν οι τοπικές κοινότητες". Με αυτή τη φράση ο επικεφαλής της ΛΑΣ θέλησε εξ αρχής να ξεκαθαρίσει ούτε ουδεμία περίπτωση υπάρχει να ψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα.

" Η ένδεια και η φτώχεια δεν έχει τελειωμό. Δεν μπορούμε να έχουμε μπούσουλα τις ανάγκες των μνημονίων αλλά τις ανάγκες του λαού. Αυτό που πρέπει να οργανωθεί είναι ο κόσμος. Αν δεν καταγγείλουμε αυτή την πολιτική, αν δεν ξεσηκώσουμε τον κόσμο κανείς δεν θα μας πάρει σοβαρά στα πλαίσια διεκδίκησης", ανέφερε. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ