7.10.2015 13:05

"Υπήρχε δρόμος, μας πήγατε πίσω"

ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Ο ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

Για πλήρη εκτροχιασμό της χώρας αναφορικά με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, τοποθετούμενος στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο κ. Μηταράκης σήμερα στο Κοινοβούλιο: 

 

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σ’ ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε με σημαντική διαφορά να κερδίσει δύο εκλογές και ένα δημοψήφισμα. Ο ελληνικός λαός σάς τίμησε με την ψήφο του και την εμπιστοσύνη του. Σας έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία. 

Η Αντιπολίτευση στις δύσκολες ημέρες του Αυγούστου, παρότι φέρατε το πιο επώδυνο μνημόνιο που έχουμε δει από το 2010, σας στήριξε για να μην βρεθεί η χώρα σ’ ένα αδιέξοδο. Όμως, πλέον βοήθεια από εμάς δεν έχετε, γιατί πλέον πρέπει να αντιμετωπίσετε εσείς τη σκληρή πραγματικότητα. η οποία έχει τρία στοιχεία.

Το πρώτο είναι ότι πρέπει επιτέλους να κυβερνήσετε. Να ασχοληθείτε με τα ουσιαστικά, αφήνοντας στην άκρη τους λαϊκισμούς, την προπαγάνδα, την επικοινωνιακή πολιτική, να σταματήσετε να κάνετε αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση. Να ασχοληθείτε με την πορεία της πραγματικής οικονομίας, με τον ιδιωτικό τομέα, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τους εξαγωγείς οι οποίοι αντιμετωπίζουν τη δυσχερή οικονομική κατάσταση λόγω των capital controls, λόγω της πτώσης της αξιοπιστίας της χώρας. Να ασχοληθείτε με τραύματα που δημιουργήσατε με τις επιλογές σας στην παιδεία, στο μεταναστευτικό, στη δημόσια διοίκηση, όπως το θέμα των επίορκων που αντιλαμβάνομαι ότι θα διορθώσετε σύντομα, όπως το θέμα της απορρόφησης του ΕΣΠΑ. 

Ακούσαμε τονκαθ’ όλα συμπαθή κύριο Τσακαλώτο σε μια ακαδημαϊκή ομιλία να περιγράφει μεγάλα προβλήματα, δεν τον ακούσαμε όμως να περιγράφει λύσεις και αυτές τις λύσεις σήμερα χρειαζόμαστε. Ακούσαμε τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ να λέει ότι η Κυβέρνηση δεν κυβέρνησε τους τελευταίους μήνες, πιεζόμενη από διάφορες συνθήκες.

Δεύτερο, πρέπει να βγάλετε τη χώρα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης όπου επέστρεψε το 2015 μετά από ένα θετικό πρόσημο το 2014. Το 2015 τελειώνει και αρχίζει η ώρα σιγά-σιγά να κάνουμε λογαριασμό. Το 2014 η χώρα είχε θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ. Οι εταίροι, οι διεθνείς οργανισμοί, οι αναλυτές προέβλεπαν το 2015 να έχουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9%. Χθες η Κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε, αναμένει ύφεση 2,3%. Αυτή είναι μια διαφορά 5,2 μονάδων του ΑΕΠ και πρέπει να εξηγήσετε στον ελληνικό λαό από πού προέρχεται αυτή η διαφορά. Η ανεργία το 2015 θα είναι τρεις μονάδες μεγαλύτερη απ’ ό,τι περιμέναμε. Και αυτό πρέπει να το εξηγήσετε στον ελληνικό λαό. Και δεν είναι νούμερα εδώ. Μιλάμε για ανθρώπους, μιλάμε για άνεργους. 

Περιμέναμε πλεόνασμα το 2015 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και τελικά έχουμε έλλειμμα. Όχι, όμως, όπως περιέγραψε η Κυβέρνηση, έλλειμμα για να ελαφρύνουμε τα βάρη στους φορολογούμενους. Παίρνουμε και μέτρα και έχουμε έλλειμμα και κατά συνέπεια αυξάνουμε το δημόσιο χρέος. 

Έχουμε, λοιπόν, ένα μνημόνιο το οποίο αυξάνει τους φόρους για πολλές κατηγορίες συμπολιτών μας, παραδείγματος χάριν για τους αγρότες και για τους νησιώτες. Λέει ο κύριος Υπουργός ότι θα έρθει σχέδιο. Ναι, αλλά τα μέτρα ήρθαν ήδη. Ο κόσμος πληρώνει και το σχέδιο ακόμα το δουλεύουμε. Έρχονται περικοπές.

Να σας πω όμως κάτι; Να δούμε το μείγμα πολιτικής; Το 62% των μέτρων του νέου μνημονίου είναι φόροι. Το 38% είναι δαπάνες. Είναι ακριβώς το μείγμα του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι ακριβώς η επανάληψη του πρώτου μνημονίου που έβαλε φόρους και οδήγησε σε ύφεση. Ενώ το δεύτερο μνημόνιο ήταν κατά 2/3 δαπάνες και γι’ αυτό μπόρεσε η ελληνική οικονομία να ξαναμπεί σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και να έχουμε μείωση της ανεργίας το 2014. 

Δεν μιλήσαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποτέ για success story. Και το ακούω πολλές φορές από συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να το λένε στην τηλεόραση και στην Αίθουσα της Βουλής. Λέμε, όμως, ότι η χώρα είχε αρχίσει να πατάει στα πόδια της. Υπήρχε ένας δρόμος για το 2015 και τώρα πήγαμε πίσω.

Η τρίτη σκληρή πραγματικότητα που έχετε μπροστά σας είναι οι επενδύσεις. Καταλάβατε επιτέλους ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις. Ο κύριος Πρωθυπουργός πήγε στη Νέα Υόρκη. Συναντήθηκε με τους ίδιους επενδυτές που συναντιόμασταν και εμείς. Μιλήσατε στο ίδιο συνέδριο των ομογενών που είχα την τιμή να μιλήσω εγώ πέρυσι και δεν είπατε κάτι καινούριο. Δεν είπατε κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που λέγαμε εμείς. Όμως αυτό που άλλαξε είναι η αξιοπιστία της χώρας.

Δεν μπορώ, όμως, να μην σχολιάσω ότι μιλήσατε για διεφθαρμένο δημόσιο. Και πράγματι υπάρχουν θέματα γραφειοκρατίας, υπάρχουν θέματα διαφθοράς που πρέπει να τα λύσετε και πρέπει να τα λύσουμε όλοι μαζί. Αλλά δεν βοηθάει να τα διαφημίζουμε στο εξωτερικό. Στο εξωτερικό πρέπει να μιλάμε για την Ελλάδα που καινοτομεί, για την Ελλάδα που εξάγει, για την Ελλάδα που παράγει, για την Ελλάδα που θέλει να προοδεύσει.

Το πιο σημαντικό που πρέπει επιτέλους να μας πείτε είναι ποιες επενδύσεις θέλετε. Γιατί μιλήσατε, κύριε Πρόεδρε, για την ανάγκη διαφορετικών επενδύσεων, αλλά επί της ουσίας δεν είπατε τίποτα. Να ρωτήσω, παραδείγματος χάριν:

Θέλετε ιδιωτικοποιήσεις;Εάν θέλατε ιδιωτικοποιήσεις, θα μπορούσατε να είχατε κάνει ήδη μερικές το 2015 και να δούλευε κόσμος σε νέα έργα.

Θέλετε δημόσια έργα;Θα μπορούσατε να είχατε αυξήσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ποια δημόσια έργα ξεκινήσατε το 2015; Κύριε Σπίρτζη ελπίζω το αεροδρόμιο της Χίου κάποτε να γίνει.

Πιστεύετε στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα;Ποια έργα ΣΔΙΤ βάλατε φέτος στο πρόγραμμα;

Πιστεύετε στα μεγάλα έργα του fast track; Ποια έργα βάλατε φέτος;

 Ίσως πιστεύετε στις μικρές επενδύσεις, στις μικρομεσαίες.Το 2014 υπεγράφησαν στον αναπτυξιακό νόμο 2,4 δισεκατομμύρια έργα μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ξέρετε πόσα υπογράφηκαν φέτος; Μηδέν. Το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει υπογράψει ένα έργο μικρομεσαίας επιχείρησης στον αναπτυξιακό νόμο.

Άρα, δεν θέλετε ιδιωτικοποιήσεις, δεν θέλετε δημόσια έργα, δεν θέλετε ΣΔΙΤ, δεν θέλετε μεγάλα έργα fast track, δεν θέλετε μικρά έργα. Αυτή είναι η πραγματικότητα του 2015. Καμία επένδυση δεν έχει πραγματοποιηθεί σε αυτή τη χώρα.Θέλετε να μιλήσουμε για την προηγούμενη περίοδο; Η μελέτη του ΚΕΠΕ τον Μάιο του 2014 μιλάει για 27 δισεκατομμύρια επενδύσεις με ονοματεπώνυμο. Μία-μία, την ονοματίζει, την περιγράφει, ποιος επένδυσε πού. Βρείτε το αυτό.

Κύριε Πρόεδρε, κλείνοντας να πω μία λέξη μόνο. Πολλοί σε αυτήν την Αίθουσα λένε -ίσως πολλοί και στην κοινωνία πιστεύουν- ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος όποια κυβέρνηση και να εκλεγεί. Δεν είναι αλήθεια. Το μνημόνιο είναι ο μέσος δρόμος. Μπορούμε να πάμε καλύτερα, μπορούμε να πάμε χειρότερα. Μπορεί η χώρα να παραμείνει σε ύφεση, επειδή δεν έχουμε επενδύσει, και να αναγκαστείτε να φέρετε νέα μέτρα. Μπορεί από την άλλη να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας, να πιστέψουμε στον ιδιωτικό τομέα, να πιστέψουμε στον Έλληνα που θέλει να δημιουργήσει, να φέρουμε επενδύσεις στη χώρα, να έχουμε καλύτερο ΑΕΠ, μεγαλύτερο πλεόνασμα και κατά συνέπεια βαθμούς ελευθερίας για να κάνουμε βιώσιμη κοινωνική πολιτική

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ